Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce trebuie să învețe Chirtoacă de la francezi

© Sputnik / Владимир Песня / Accesați arhiva multimediaГорода Мира. Лион
Города Мира. Лион - Sputnik Moldova
Abonare
Un consilier municipal le dă, indirect, în obraz autorităților de la Chișinău, oferind exemplul francezilor în ceea ce privește păstrare a patrimoniului cultural și arhitectural.

CHIȘINĂU, 21 dec — Sputnik. Consilierul municipal neafiliat Ion Ștefăniță, director general al Agenției pentru Inspectare și Restaurare a Monumentelor (care, apropo, ar putea să dispară după reforma instituțională pe care și-o propun guvernanții) a publicat pe pagina sa de Facebook imagini ale vechiului oraș francez Lugdunum (Lyon), conservat, restaurat și protejat cu multă grijă de autorități.

Comentariile care însoțesc aceste imagini nu sunt întâmplătoare, dacă ne gândim la proporțiile pe care au luat-o în ultima perioadă demolările în capitală și numărul mari de clădiri de patrimoniu pierdute deja pentru totdeauna.

В Кишиневе нашли старинный подвал - Sputnik Moldova
Republica Moldova
„Catacombele” Chișinăului: mit și realitate

Ștefăniță scrie că merge să "respire istorie" împreună cu noul arhitect-șef al Chișinăului, Sergiu Borozan: "Situl arheologic gallo-roman Lugdunum (Lyon), de 2000 de ani conservat-restaurat si protejat de francezi,… ei (francezii) știu ca cei peste 2 mln de turiști care vin anual la Lyon vor să vadă orașul vechi, autentic,… respectiv valoarea economică a acestor obiective face ca orașul să prospere — inclusiv prin reabilitarea zonelor protejate, zonelor tampon, sau reconversarea fostelor zone industriale…"

El subliniază că "francezii ca si chinezii" știu să pună în valoare acest patrimoniu pentru că el, "pe lângă valoarea istorica-științifică, mai are și o valoare economică — 42 mlrd de euro vin anual din turism".

Ștefăniță mai menționează în comentariile sale că Chișinăul, ca și orașul Lyon, ar trebui să aibă o planificare urbană inteligentă, acest lucru fiind posibil doar printr-o colaborare eficientă a tuturor factorilor de decizie.

"Toți actorii locali, executivul și legislativul la nivel local trebuie să urmărească un singur scop — un oraș agreabil pentru toți", opinează directorul Agenției de profil.

Într-un alt context, Ion Ștefăniță se referă la preconizata "reforma instituțională", afirmând că prin aceasta "se urmărește curățirea sistemului de persoane incomode". În opinia lui, Agenția a devenit indezirabilă anume pentru faptul că fost foarte vizibilă în ultima perioadă, înregistrând mai multe succese: "ritmul de demolare stopat, șantiere pornite, lucrul educativ in spiritul protejării și punerii în valoare a patrimoniului cultural pe care l-am moștenit".

Consilierul municipal amintește că autoritățile au lichidat Societatea de ocrotire a monumentelor la începutul anilor 90, au lichidat în 1998 și Combinatul "Restauratorul".

"Acum se apucă de lichidat și Agenția de inspectare și restaurare a monumentelor", a conchis Ștefăniță.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0