Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Proteste la Chișinău împotriva majorării tarifelor la energia electrică

© Photo : Igor VzorovПротест у здании НАРЭ
Протест у здании НАРЭ - Sputnik Moldova
Abonare
În capitala Republicii Moldova a avut loc o acțiune de protest îndreptată împotriva majorării tarifelor la energia electrică, majorare solicitată de Termoelectrica și „RED Union Fenosa".

CHIŞINĂU, 22 iul – Sputnik. Marți, la Chișinău, au avut loc proteste împotriva majorării tarifelor la energia electrică. Acestea s-au desfășurat în fața sediului Agenției Naționale pentru Reglementare în Eenergetică (ANRE). Manifestaţiile de protest au fost organizate de reprezentanţii Partidului Socialiștilor din RM. La protest au fost scandate lozinci contra majorării tarifelor, dar şi împotriva guvernării.

Participanții la protest au cerut ca prețurile la energia electrică să nu fie majorată și până la data de 31 decembrie. Totodată, aceștia au solicitat demisia conducerii ANRE.

Экономист Татьяна Ларюшина - Sputnik Moldova
Societate
Reguli draconice de la Termocom. Această decizie va afecta 80% din populație

Marți, ANRE examinează demersul S.A. ”Termoelectrica”, care a solicitat majorarea tarifului pentru energia electrică cu 12,35 la sută — de la 1,5978 până la 1,7951 lei.

Anterior, „RED Union Fenosa" și „Gas Natural Fenosa" au depus la ANRE cereri privind majorarea tarifelor. După cum se arată în textul solicitărilor, acestea se bazează pe calculele care au în vedere actualul preț de achiziție a energiei electrice, tarifele pentru transportarea acesteia, volumul energiei furnizate în anul 2016, prognoza macroeconomică pentru anul viitor, dar și pierderile furnizorului.

Potrivit solicitării ANRE, tarifele ar urma să fie majorate în mod diferit, în funcție de rețelele la care sunt racordate instalațiile consumatorilor. Cel mai mult (cu aproximativ 14%) ar urma să crească tarifele pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt conectate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune 0,4 kV — de la 1,92 lei/kWh cât este acum, la 2,19 lei/kWh.

În solicitările furnizorului este indicat că acesta insistă asupra majorării tarifelor deja de la 1 ianuarie 2017. ANRE anunță că „nu va permite o creștere nefundamentată a tarifelor.

ANRE a precizat că va analiza calculele și alte informații necesare conform Metodologiilor tarifare în vigoare, urmând ca Consiliul de Administrație al ANRE să ia o decizie privind prețurile și tarifele reglementate în termen de 180 de zile calendaristice de la data înregistrării cererilor.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0