CHIȘINĂU, 5 dec — Sputnik. Potrivit expertului, regulile draconice îi vizează în primul rând pe bugetari, pensionari, pe tineri, familiile cu mulți copii, dar și pe invalizi și șomeri.
Anterior, SA Termoelectrica a anunțat despre intenția de a-i penalizarea pe cei care nu vor plăti la timp pentru agentul termic livrat. Penalizarea urmează să fie contabilizată chiar din prima zi de întârziere.
În 2016 aceasta a constituit 0,03712 la sută pentru fiecare zi sau aproximativ 13,55 la sută anual, adică 11 lei pe lună pentru fiecare mie de lei datorată.
"Dar cine s-a gândit la nevoiași, mai ales că în ultima perioadă în jur de 80 la sută din populație poate fi considerată nevoiașă. Este o mare discrepanță între mărimea pensiei și suma achitată pentru agentul termic pe timp de iarnă. În cazul grupurilor sociale vulnerabile, această discrepanță depășește de câteva veniturile respectivelor familii, iar caracterul datoriei în aceste familii este de altă natură”, a menționat Lariușina.
Potrivit expertului, ”după transformarea ”Termocom” în ”Termoelectrica”, compania urma să implementeze noi standarde de cultură și să demonstreze o capacitate corporativă mai mare, "iar acest model utilizat de întreprindere, de impunere a penalizărilor pentru a obține venituri garantate, evident că nu poate decât să ne întristeze”.
Tatiana Lariușina nu exclude că o astfel de abordare va contribui "doar la agravarea situației și chiar ar putea genera situații de scandal". Întrebarea este dacă "vor avea instanțele de judecată capacitatea să soluționeze aceste cazuri, în cazul în care ar căpăta un caracter de masă"?
Potrivit economistului, acțiunile Termoelectrica ar trebui examinate cu toată seriozitatea, deoarece și cei de la Apă-Canal ar putea urma aceeași cale.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>