Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Procesul de declarare electronică a mărfurilor va fi modificat

© Sputnik / Miroslav Rotariтаможня Скулень
таможня Скулень - Sputnik Moldova
Abonare
Modificări sunt condiționate și de reorganizarea instituțională, în cadrul căreia au fost lichidate posturile vamale electronice, iar competențele acestora au fost transferate către posturile vamale interne.

CHIȘINĂU, 19 dec — Sputnik. Modificările aferente procesului de revizuire şi optimizare a declarării în formă electronică au fost discutate cu reprezentanți autorităților publice de resort.

Potrivit Serviciul Vamal, necesitatea revizuirii procedurii de declarare electronică este determinată de creșterea semnificativă a ponderii exportului electronic, care astăzi reprezintă 98% din totalul exporturilor. Exportul electronic este utilizat în aproximativ 20% din totalul tranzacţiilor de import.

"Totodată, forma de declarare electronică se propune a fi extinsă şi pentru alte destinaţii vamale odată cu modernizarea sistemului informaţional integrat vamal bazat pe softul aplicativ ASYCUDA World.", precizează instituția.

пограничная полиция - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Vama și Fiscul vor monitoriza mai strict importul de fructe și legume

Modificări sunt condiționate și de reorganizarea instituțională, în cadrul căreia au fost lichidate posturile vamale electronice, iar competenţele acestora au fost transferate către posturile vamale interne. Totodată, au fost revizuite competenţele posturilor vamale de frontieră, astfel încât procedura de vămuire la export să fie realizată la posturile vamale interne. Potrivit organului de resort, măsura va permite fluidizarea traficului în punctele de trecere, diminuarea eventualelor aglomerări, precum și eliminarea potențialelor riscuri aferente operațiunilor de export.

Potrivit proiectului de Ordin, operatorilor economici vor putea depune declarația vamală de export la orice post vamal intern existent, indiferent de zona unde își desfășoară activitatea, fără obligativitatea obţinerii permisiunii de vămuire la un alt birou vamal.

Totodată, sunt stabilite posturi vamale pentru fiecare regiune a țării, unde operatorii economici vor avea posibilitatea vămuirii mărfurilor la export în regim de lucru 24/7.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0