Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vama și Fiscul vor monitoriza mai strict importul de fructe și legume

© Sputnik / Мирослав Ротарьпограничная полиция
пограничная полиция - Sputnik Moldova
Abonare
Cele două instituții au convenit în privinţa instituirii unui mecanism de interacțiune și informare reciprocă pe cazurile de contestare a deciziilor organelor de control, astfel încât acestea să fie examinate în comun.

CHIŞINĂU, 4 oct – Sputnik. Serviciul Vamal și Inspectoratul Fiscal Principal de Stat vor crea un grup de lucru care va verifica minuțios lanțul logistic al loturilor de fructe și legume importate în țara noastră. Măsura este determinată de descoperirea mai multor cazuri de contrabandă cu fructe și legume, care presupuneau inclusiv reambalarea și falsificarea actelor de origine în vederea  exportului loturilor drept producție autohtonă.

Crearea respectivului mecanism a fost convenită în cadrul unei ședințe comune, prezidată de directorul general al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie și șeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Serghei Pușcuța.

Яблоки - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Producătorii de fructe, singuri în faţa multiplelor probleme

În cadrul reuniunii, părțile au stabilit modalitățile de reacție și intervenție în procesele de desfășurare a verificărilor, îndeosebi în contextul expirării moratoriului asupra controlului de stat la data de 30 septembrie.

Cele două instituții au convenit să instituie un mecanism de interacțiune și informare reciprocă pe cazurile de contestare a deciziilor organelor de control, astfel încât acestea să fie examinate în comun. Acest instrument de cooperare va asigura o mai mare transparență în procesul de soluționare a litigiilor survenite, precum și va spori gradul de conformare benevolă a agenților economici.

”Este esențial ca organele abilitate cu funcții de control să-și sporească vigilența pe toate segmentele de activitate antifraudă, astfel încât să nu mai fie admise ilegalități care prejudiciază atât bugetul de stat, cât și antreprenorii care își desfășoară activitatea în strictă concordanță cu legislația  în vigoare”, a declarat Vitalie Vrabie.

Şeful Fiscului a precizat că sporirea ratei de depistare a tentativelor de încălcare a legislației vamale și fiscale asigură o colectare integrală a plăților la bugetul de stat.

În primele nouă luni ale acestui an au fost contracarate 2 475 de tentative de încălcare a legislației vamale, fiind înregistrată o majorare semnificativă a ratei de depistare cu aproximativ 50% față de același interval din anul 2015.

Fluxul de știri
0