O nouă tehnologie: vom putea citi fără să deschidem cărţile

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Accesați arhiva multimediaCitire
Citire - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Oamenii de ştiinţă au descoperit o nouă tehnologie, asemănătoare investigaţiilor care folosesc raze X, tehnologie care le-a permis acestora să citească din cărţi fără să le deschidă.

BUCUREŞTI, 17 dec — Sputnik. Prin noua tehnologie au putut fi identificate litere imprimate pe teancuri de până la nouă foi de hârtie, descoperire care i-ar putea ajuta pe cercetători să scaneze cărţi vechi prea fragile pentru a fi deschise, potrivit Live Science, citat de subversiv.info.

Ionuţ Ţene - Sputnik Moldova
Cartea lui Ionuţ Ţene, o bombă împotriva Institutului Elie Wiesel

Dispozitivul utilizează radiaţiile terahertz, banda de radiaţii electromagnetice aflată între microunde şi lumina infraroşie.

„Muzeul Metropolitan din New York s-a arătat interesat de descoperire pentru că [cercetătorii] vor, spre exemplu, să studieze nişte cărţi foarte vechi pe care nu vor să le atingă", a declarat Barmark Heshmat, inginer electric la Institutul Tehnologic Massachusetts (MIT), coautor al studiului despre noua descoperire.

Pe de altă parte, introducerea unei astfel de tehnologii poate implica şi riscuri. Un risc major este că oamenii vor fi tot mai dezinteresaţi de lectură şi nu vor mai da nicio importanţă cărţilor. Este un fapt ştiut că tehnologiile ne dezvaţă de lectură, iar citirea unei cărţi virtuale nu se compară cu citirea unei cărţi reale, de hârtie. Există studii care arată că introducerea tehnologiilor digitale conduce la scăderea abilităţilor cognitive.

Fluxul de știri
0