Cartea lui Ionuţ Ţene, o bombă împotriva Institutului Elie Wiesel

© napocanews.roIonuţ Ţene
Ionuţ Ţene - Sputnik Moldova
Abonare
Organizatorii evenimentului cultural au fost Fundaţia Ion Gavrilă Ogoranu, Asociaţia Gogu Puiu, Haiducii Dobrogei şi publicaţia NapocaNews.

BUCUREŞTI, 24 iunie — Sputnik. Joi, 23 iunie, la Librăria Mihai Eminescu din centrul Bucureştilor a avut loc lansarea cărţii "Valeriu Gafencu. O biografie teologică a sfântului închisorilor" scrisă de istoricul Ionuţ Ţene. La eveniment au fost prezenţi istoricul Marius Oprea şi publicistul Florin Dobrescu.

Cartea "Valeriu Gafencu. O biografie teologică a sfântului închisorilor" a fost lansată joi, 23 iunie, de la ora 18.00 în incinta Librăriei Mihai Eminescu din Bucureşti. Volumul de 226 de pagini are o prefaţă scrisă de preotul Amfilohie Brânză și o postfață scrisă de Mircea Gălățean.

După cum autorul a menţionat, "Biografia teologică" a lui Valeriu Gafencu este o sinteză istorică scrisă pe baza mărturiilor, memoriilor și arhivei CNSAS. Cartea nu urmăreşte viaţa istorică a lui Valeriu Gafencu, ci evoluţia spirituală şi relaţia lui cu Dumnezeu.

În deschiderea serii, Florin Dobrescu a precizat că "toţi factorii de decizie, de la Parlament la Preşedinţie, au lucrat la intrarea în vigoare a legii 217, intitulată "legea antilegionară", o lege antidemocratică ce încalcă Constituţia României şi Convenţia Drepturilor Omului".

Istoricul Marius Oprea, directorul Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România, a criticat foarte dur atât Institutul Elie Wiesel, cât şi pe Vladimir Tismăneanu, Traian Băsescu sau pe funcţionarii Bisericii Ortodoxe Române. Totodată, Marius Oprea a dezvăluit lucruri inedite despre săpăturile făcute la Târgu Ocna. Istoricul a ţinut să precizeze cum Constantin Alexa, juristul Episcopiei Buzăului, i-a respins extrem de violent pe cei care participau la campania de săpături din Târgu Ocna.

"Ce sfânt, care sfânt? Nu-i niciun sfânt aici. Cine a zis că Valeriu Gafencu este sfânt? Aceasta era poziţia unui jurist al Episcopiei", a spus istoricul Marius Oprea.

În încheiere, Ionuţ Ţene a amintit că Mitropolia Moldovei a înaintat Patriarhiei de la Moscova documentele necesare canonizării lui Valeriu Gafencu, iar România va fi pusă în situaţia execrabilă de a-i fi canonizat un martir al închisorilor comuniste de către o ţară despre care românii cred şi azi că a inventat comunismul.

 

Fluxul de știri
0