Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Parlamentul a modificat din nou legea cu privire la patenta de întreprinzător

© SputnikPiață
Piață - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul a operat mai multe modificări la legea cu privire la patenta de întreprinzător. Iată despre ce este vorba.

CHIȘINĂU, 16 dec — Sputnik. Parlamentul a aprobat cu votul a 78 de deputați prelungirea termenului de desfășurare a genurilor de activitate pentru persoanele care practică comerțul cu amănuntul la tarabe, tejghele, chioșcuri, pavilioane și autovehicule, precum și comerțul cu produse alimentare și mărfuri ușor alterabile autohtone până la data de 1 ianuarie 2018.Conform prevederilor legale din legea cu privire la patenta de întreprinzător, comerțul cu amănuntul era permis până la finele anului 2016.

Urmează a fi introdus un mecanism simplificat de impozitare pentru persoanele fizice, care practică comerțul și care nu sunt înregistrați ca întreprinzători.

Președintele Asociației Micului Business, Eugen Roșcovan - Sputnik Moldova
Guvernul îi impune pe deținătorii de patentă să muncească la negru

Potrivit notei informative, prelungirea termenului este necesară pentru ca cei vizați să se informeze în privința particularităților noului regim fiscal și va constitui o perioadă de tranziție pentru ca deținătorii de patentă să treacă la o altă formă de organizare a activității comerciale prevăzută de lege.

Menționăm că prelungirea termenului se extinde doar asupra titularilor de patentă ce dețin la data de 31 decembrie 2016 patente valabile pentru genurile de activitate vizate. Persoanele vizate vor putea să-și desfășoare activitatea doar în cadrul piețelor comerciale autorizate.

Comisia Națională pentru Consultări și Negocieri Colective nu susține propunerea de prelungire a activității comerciale în bază de patentă pentru că acest fapt ar veni în contradicție cu principiile concurenței loiale și protecției drepturilor consumatorilor.

Totodată, proiectul prevede majorarea diferențiată a taxelor pentru patente, în funcție de locul desfășurării activității, coeficientul cel mai mare fiind pentru Chișinău, Bălți, Bender și Tiraspol.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0