Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Când interesul dictează legea

© newmiamiblog.comJustiţie, corupţie, dosar, iniţiativă, lege
Justiţie, corupţie, dosar, iniţiativă, lege - Sputnik Moldova
Abonare
Procesul legislativ în Moldova nu are întotdeauna la bază interesul public. Ba dimpotrivă, s-ar putea ca acesta să fie influențat în mai mare măsură de interesul privat.

CHIȘINĂU, 16 dec — Sputnik. Un studiu elaborat de Centrul Național Anticorupție relevă că cel mai frecvent interesele particulare sunt promovate în domeniul „Buget şi finanţe" şi domeniul „Legislaţia muncii, asigurarea sociala, ocrotirea sănătăţii şi familiei". La polul opus este domeniul „Educaţie şi învăţământ, cultură, culte şi mass-media".

Autorii studiul „Procesul legiferării intereselor: quid prodest? (cine profită)" demonstrează cu exemple concrete cum şi în ce măsură interesele private erodează şi distorsionează procesul legislativ. Constatările analizei se bazează preponderent pe rapoartele de expertiză anticorupție făcute de CNA timp de zece ani.

Studiul generalizează și sistematizează interesele private în șapte categorii; "scutirea de taxe fiscale şi vamale, iertarea datoriilor; schimbarea destinaţiei terenurilor; parteneriatele public-private; stabilirea derogărilor de la regulile de comerţ; crearea parcurilor industriale; favorizarea bugetară a unor autorităţi publice şi altele".

Pavel Filip şi echipa sa la întâlnirea cu misiunea de experţi de la FMI. - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ce legi îşi asumă Guvernul şi de ce a fost "ocolit" Parlamentul

Potrivit autorilor studiului, cel mai intens interesele particulare/corporatiste contrar interesului public au fost promovate în perioada 2011 — 2013. În ultimii ani se atestă o creştere a numărului proiectelor de acte legislative şi normative promotoare de interese.

Analiza relevă că parcursul mai multor ani, marea parte a proiectelor iniţiate de instituţiile guvernamentale au eludat expertiza anticorupţie, se arată în studiu.

De asemenea, cea mai mare pondere a proiectelor venite de la deputaţi, care au evitat expertiza anticorupţie, revine subiectelor legate de stabilirea unor derogări şi scutiri de la achitarea taxelor fiscale şi vamale pentru introducerea pe teritoriul Republicii Moldova a unor bunuri, preponderent autovehicule.

Studiul CNA constată că beneficiarii de bază ai acestor scutiri au fost autorităţile publice centrale şi locale, diverse organizaţii neguvernamentale, dar şi culte religioase. De asemenea, în vizorul deputaţilor au fost domeniul fiscal şi domeniul social.

Documentul prezintă şi o primă tentativă de evaluare a costului prejudiciilor cauzate prin proiectele actelor normative şi legislative promotoare de interese.

iliului Suprem de Securitate (CSS).

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0