Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

De ce Vlad Filat nu va mai fi deputat

© Sputnik / Rodion ProcaВ настоящее время Филат содержится под предварительным арестом в Кишиневе, в пенитенциаре № 13.
В настоящее время Филат содержится под предварительным арестом в Кишиневе, в пенитенциаре № 13. - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Parlamentul Republicii Moldova va examina în curând un proiect de hotărâre prin care va fi constata că deputatul Vladimir Filat a fost reținut, arestat și condamnat, fapt pentru care urmează să fie exclus din lista legislatorilor moldoveni.

CHIȘINĂU, 14 noiembrie — Sputnik. Proiectul de hotărâre privind declararea vacanței mandatului de deputat deținut de fostul președinte al PLDM a fost înregistrat, potrivit realitatea.md, de către deputatul în Parlament, președintele Comisiei Juridice Numiri și Imunități, Raisa Apolschi.

Раду Бушилэ - Sputnik Moldova
Filat, îndemnat să renunțe la mandatul de deputat

Anterior, mai notează sursa, la 22 noiembrie curent, procurorul general interimar Eduard Harunjen, a venit cu un demers, prin care a anunțat deputații despre „rezultatele examinării cauzei pentru care a fost ridicată imunitatea parlamentară a deputatului în Parlament Filat Vladimir".

Potrivit unei hotărâri a Curții Constituționale, pe care o citează deputatul Raisa Apolschi (din 20 ianuarie 2015), „în cazul condamnării deputatului pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie şi/sau condamnării la închisoare (privaţiune de libertate) prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, inclusiv ale unui stat străin, mandatul acestuia nu poate fi ridicat, ci încetează de drept".

Vlad Filat a fost fondatorul și președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova și Prim-ministru al Republicii Moldova. Acesta a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru traffic de influență și fapte de corupție. Instanța de judecată a dispus confiscarea mai multor bunuri din averea acestuia. De menționat că procurorii au insistat ca Vlad Fiat să fie condamnat la 19 ani de închisoare.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0