Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Timofti, ”vârful de lance” al NATO în Moldova

© Sputnik / Ruslan Schalapuda / Accesați arhiva multimediaВыборы президента Молдавии
Выборы президента Молдавии - Sputnik Moldova
Abonare
Printre ultimele decrete semnate de Nicolae Timofti în calitatea sa de președinte a fost cel despre deschiderea Oficiul de legătură NATO în Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 15 dec — Sputnik. Președintele în exercițiu, Nicolae Timofti, a semnat joi decretul privind deschiderea Oficiului de legătură al NATO în Republica Moldova.

”Președintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti, a semnat astăzi, 15 decembrie decretul de promulgare a Legii nr. 262 din 9 decembrie 2016 pentru ratificarea Acordului dintre Republica Moldova și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) privind Oficiul de Legătură NATO în Republica Moldova”, menționează serviciul de presă al președinției.

Парламент заседание 11.03.2016 - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Oficiul de legătură NATO la Chișinău a dezbinat Parlamentul Moldovei

Potrivit notei informative a Legii, instituirea Oficiului va facilita, susține și extinde participarea Republicii Moldova în toate activitățile de cooperare între NATO și RM, inclusiv în cadrul Programului Parteneriat pentru Pace.

Nicolae Timofti se va afla în funcția de președinte al țării până la data de 23 decembrie, când va avea loc învestirea în funcție a lui Igor Dodon, ales după desfășurarea celui de-al doilea tur de scrutin prezidențial din data de 13 noiembrie.

Anterior, Igor Dodon a criticat dur această inițiativă legislativă și a declarat că se va opune tentativelor de atragere a Moldovei în vreun bloc militar.

”Nu dorim să fim parte a blocurilor militare, nu dorim să fim membri ai NATO. Din funcția de președinte voi face tot ce stă în puterile mele pentru a păstra neutralitatea Republicii Moldova. Și o voi păstra”, a declarat Dodon.

Conform Constituției, Republica Moldova este un stat neutru, însă începând cu anul 1994 țara noastră colaborează cu NATO în cadrul unui plan individual de acțiuni.

Potrivit sondajelor, majoritatea cetățenilor se opun aderării RM la blocul militar NATO.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0