Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Salariul minim în Moldova: cum să supraviețuiești cu 1000 de lei

© Sputnik / Rodion Procalei, леи
lei, леи - Sputnik Moldova
Abonare
Quest moldovenesc: supraviețuiește iarna cu o mie de lei... Pentru ce îți poate ajunge salariul minimal în Moldova?

CHIȘINĂU, 15 dec- Sputnik. Salariul minimal în Moldova este cel mai mic din regiune. Acest lucru este confirmat de datele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova.

Astfel, salariul minim în țara noastră este de doar 46 de euro. Locuitorii României, de exemplu, locuitorii primesc minimum 277 de euro, în Rusia — aproximativ 117 euro, iar în Ucraina — 58 de euro. Apropo, în țara vecină din est se preconizează majorarea salariului minim de două ori, începând cu anul 2017. Totodată, prețurile în țările amintite, inclusiv în Moldova, nu diferă prea mult. Și atunci apare întrebarea legitimă, cum să supraviețuiești cu acești 46 de euro, mai ales în perioada de iarnă?

Deci, pentru ce îți poate ajunge salariul minimal în Moldova?

Покупательница у прилавка с фруктами в гипермаркете Лента в Новосибирске - Sputnik Moldova
Cum "erodează" inflația creşterile salariale

Numai cheltuielile pentru încălzire depășesc o mie de lei. Pentru că, în septembrie curent, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a majorat cu 8,2% tariful la energia termică, până la 1068,22 lei (49,91 dolari) pentru o gigacalorie. Prin urmare, dacă 1500 de lei ar fi indicatorul mediu în facturile pentru încălzire (de fapt acestea depășesc și 2000 de lei), rezultă că doar pentru încălzire noi achităm peste 70 de euro, ceea ce depășește cu 24 de euro salariul minim!

Însă plățile pentru serviciile comunale nu se încheie aici. Mai sunt facturi pentru electricitate, gaz, apă, deservirea blocului etc. Pentru acestea nu ne mai ajung bani. Ca și pentru alimente, transport și telefon, medicamente.

© Sputnik / Nicolai KibichInflaţia în Moldova şi în ţările vecine
Inflaţia în Moldova şi în ţările vecine - Sputnik Moldova
Inflaţia în Moldova şi în ţările vecine

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0