Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Maia Sandu ar vrea ca Biserica Ortodoxă să fie suspendată

© из личного архива автораКолуммнист Нику Гончар
Колуммнист Нику Гончар - Sputnik Moldova
Abonare
Liderul PAS, Maia Sandu, a criticat joi într-o conferință de presă Curtea Constituțională pentru că această instanță nu a acceptat drept adevăr axiomatic ceea ce avocații dânsei au scris nu tocmai profesionist într-o sesizare. Apoi ea s-a năpustit asupra „unor" culte religioase, supărată rău că Ministerul Justiției nu le-a sancționat.

Este pentru prima dată în istoria Republicii Moldova când un politician în vogă, susținut deschis de cercurile LGBT și de unele grupuri de interese din Occident, atacă atât de parșiv Biserica. Da, Sandu nu a numit în mod expres Mitropolia Moldovei, însă este clar că dânsa e supărată rău tocmai pe Biserica Ortodoxă din Moldova, după ce în campania electorală unii clerici și-au declarat sprijinul pentru Igor Dodon. Înțeleg bine că gestul acestor preoți a fost extrem de neplăcut pentru exponenta lui Soros. Pe de altă parte mă întreb, cine și unde a stabilit că un cleric, ca cetățean, nu are dreptul să expună o poziție civică și electorală?

Майя Санду - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Probă audio: mâna dreaptă a Maiei Sandu a negociat donația din partea lui Șor

Maia Sandu a sugerat în cadrul conferinței sale de presă că Ministerul Justiției are la dispoziție pârghii legale, de care ar fi putut să facă uz și să suspende activitatea cultelor religioase care ar fi încălcat legislația electorală și din cauza cărora ea nu a devenit președinte. După ce dânsa s-a poziționat astfel față de Biserica noastră, în care sunt botezați peste 90 la sută dintre toți cetățenii Republicii Moldova, vor face trei remarci:

Întâi: Biserica Ortodoxă din Moldova, ca instituție sau cult înregistrat de stat nu a făcut campanie electorală, adică nu a încălcat legislația electorală și legea cultelor. Iar clericii, ca cetățeni, au și ei dreptul nu doar să voteze, ci și să-și spună părerea despre un candidat sau altul. Maia Sandu ar trebui să știe că nu numai susținătorii dânsei, care conduc ONG-uri pro-LGBT, au dreptul la libertatea opiniei, ci și preoții din țara noastră au acest drept.

Doi: Maia Sandu a transmis un semnal clar și anume că dacă ea ar avea la dispoziție pârghiile guvernării, atunci statul Republica Moldova ar putea să devină dușmanul Bisericii propriului popor.

Trei: liderul PAS a încercat de fapt să iasă iarăși în evidență. Scopurile au „scuzat" mijloacele, iar cetățenii și-au amintit că în Moldova există și un asemenea politician ca Maia Sandu. După o nouă ieșire la rampă ea are iarăși răgaz să călătorească prin lumea largă. Or, până la următoarele alegeri mai e destul timp, iar dânsa nu prea manifestă interes pentru discuțiile cu cetățenii simpli, decât în perioadele electorale.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacției Sputnik.

Fluxul de știri
0