CHIȘINĂU, 15 dec — Sputnik. Curtea Constituțională (CC) a reacționat la declarațiile făcute joi de liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, în cadrul unei conferințe de presă.
”Curtea îşi exprimă regretul şi profunda dezamăgire în legătură cu atacurile nefondate în adresa sa, considerând că este de obligaţia morală a concurentului electoral care a pierdut într-o competiţie să îşi asume matur rezultatul şi responsabilitatea pentru acest rezultat, în loc să caute pe seama cui să-şi plaseze eşecul”, se arată într-un comunicat al CC.
Curtea Constituțională a ținut să facă mai multe precizări în legătură cu învinuirile aduse instituției de către ex-candidatul la funcția de președinte al RM, Maia Sandu.
Astfel, în privința stabilii datei şedinţei publice de validare a scrutinului, Curtea precizează că, la 24 noiembrie 2016, a dat curs solicitării ex-concurentei electorale Maia Sandu şi a amânat şedinţa publică cu peste 20 de zile.
În această perioadă, ex-concurenta Maia Sandu nu a depus nici o contestație, iar ”litigiul ex-concurentei electorale, Maia Sandu, aflat pe rolul instanţelor de drept comun, s-a consumat la 30 noiembrie 2016, prin decizia irevocabilă a Curţii Supreme de Justiție”.
Totodată, Curtea a precizat că nu este obligată să o invite pe concurenta electorală la ședința Curţii, deoarece ”aceasta nu a înaintat niciun fel de pretenții la CCM privind rezultatul alegerilor”.
Curtea a ținut să aducă la cunoștința Maia Sandu şi a staff-ului său, că nici o curte constituţională din lume, la adoptarea deciziilor sale, nu operează cu supoziții, estimări, calcule probabilistice, ci cu constatări certe.
”Curtea a avut la dispoziţie doar trei cifre certe:
(1) diferența de 67.488 de voturi, valabil exprimate, dintre cei doi candidați;
(2) 4031 voturi neexprimate de cetățenii din afara tarii;
(3) 16.728 de voturi exprimate de cetățenii cu domiciliul în stânga Nistrului. Precizăm, în acest context, că reprezentantul ex-concurentei electorale, dna Maia Sandu, fiind întrebat de Curte, a menționat expres în ședința publică a CCM, că nu solicită excluderea acestor voturi din numărul total de voturi valabil exprimate, fapt care a pus Curtea în imposibilitate de a exclude aceste voturi din numărul celor valabil exprimate”, precizează serviciul de presă al CC.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>