Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Crimeea: predarea aurului scitic Ucrainei se înscrie în „isteria antirusească”

© Sputnik / Н. Селюченко / Accesați arhiva multimediaФрагмент скифской пекторали
Фрагмент скифской пекторали - Sputnik Moldova
Abonare
Muzeografii din Crimeea intenționează să atace sentința instanței districtuale din Amsterdam care a decis să predea Ucrainei colecția unicat de aur scitic, a comunicat Andrei Malghin, directorul Muzeului Central al Tauridei.

CHIȘINĂU, 14 dec — Sputnik. Colecția de aur scitic, alcătuită din circa două mii de exponate care aparțin muzeelor din Crimeea, a fost adusă în Olanda pentru expoziția „Crimeea: aur și secrete de la Marea Neagră", organizată la muzeul arheologic Allard Pierson din Amsterdam, la începutul lunii februarie 2014, înainte de alipirea peninsulei la Rusia. De atunci, părțile ucraineană și rusă nu pot decide cui trebuie să-i fie restituite exponatele, fiecare considerând că această colecție îi aparține.

Instanța districtuală din Amsterdam a decis ca aurul scitic urmează să-i fie restituit Ucrainei.

„Cu siguranță, vom ataca această decizie", a spus Andrei Malghin, directorul Muzeului Central al Tauridei, citat de RIA Novosti.

Anterior, juristul colegiului de avocați „Iniurcolleghia" Anastasia Sivișkaia, care apără interesele muzeelor din Crimeea în acest proces, a fost cea care a declarat că intenționează să atace decizia respectivă.

Фрагмент скифской пекторали - Sputnik Moldova
Kievul vrea să recupereze aurul sciților din Olanda

La pronunțarea sentinței, instanța s-a condus de faptul că Crimeea nu este o țară și, prin urmare, nu poate să declare că are dreptul la aceste obiecte de artă. Astfel, instanța din Ucraina ar urma să decizdă cui să-i fie restituită colecția, după ce obiectele vor ajunge pe teritoriul aceste țări.

„Decizia respectivă a fost adoptată în condițiile isteriei antirusești, declanșată în Europa. Aceasta este o decizie absolut ilegală, care încalcă normele internaționale. Este un marasm total, care nu are nicio tangență cu legalitate. După o astfel de decizie, nici un om normal nu artrebui să apeleze la această instanță", a declarat Grigori Ioffe, președintele Camerei obștești din Crimeea.

Potrivit acestuia, decizia instanței este dictată în exclusivitate de „raționamente politice".

„Evident că este vorba de politică pură și nu are legătură nici cu justiția, nici cu dreptul internațional. Crimeea va continua să lupte pentru această colecție unicat", a subliniat Ioffe.

Patru muzee din Crimeea au depus o acțiune colectivă în instanța din Amsterdam la adresa muzeului Allard Pierson, în care au solicitat respectarea obligațiilor contractuale și restituirea colecției de aur scitic din Olanda în Crimeea.

Fluxul de știri
0