Kievul vrea să recupereze aurul sciților din Olanda

© Sputnik / Н. Селюченко / Accesați arhiva multimediaФрагмент скифской пекторали
Фрагмент скифской пекторали - Sputnik Moldova
Abonare
La începutul anului 2014, din muzeele din Crimeea au fost scoase aproximativ două mii de exponate pentru o expoziție la Amsterdam. Acest lucru s-a întâmplat până la reunificarea Crimeii cu Rusia. De atunci, părțile nu pot decide cui să-i fie întors aurul scitic.

CHIȘINĂU, 5 oct — Sputnik. Jan van den Berg, juristul firmei de avocați din Olanda Bergh Stoop& Sanders, care reprezintă interesele Ucrainei, speră că în cadrul audierilor judecata va lua partea Kievului în ceea ce privește returnarea din Olanda a colecției de aur scitic.

Disputele cu privire la exponate continuă deja de doi ani, dar audieri vor avea loc pentru prima dată: până la moment s-a încercat rezolvarea problemei pe cale amiabilă, printr-in schimb de scrisori.

Свадеба двух цыган из Словакии - Sputnik Moldova
Dolce vita. Aur şi lux afişate la o nuntă țigănească

Inițial figurau două părți ale conflictului: muzeul din Crimeea și muzeul Allard Pierson unde, din februarie 2014, încă până la reunificarea Crimeii cu Rusia au fost  expuse exponatele din colecţia de aur al sciților.

Ulterior, în dispute s-a inclus Ucraina care consideră că peninsula este teritoriul său. Audierile pe cazul aurului sciţilor vor avea loc miercuri la Judecătoria districtuală din Amsterdam.

"Noi vom demonstra în judecată că exponatele trebuie întoarse Ucrainei, în baza dreptului de proprietate a statului. Sperăm că verdictul va reflecta concluziile noastre", a declarat avocatul în ajunul audierilor în instanţă.

Aproximativ două mii de exponate din colecția de aur a sciților au fost scoase din muzeele din Crimeea pentru expoziția "Crimeea: aurul și tainele Mării Negre", care s-a desfăşurat la muzeul arheologic Allard Pierson din Amsterdam, la începutul lui februarie 2014, până la momentul în care Crimeea a revenit în componenţa Rusiei. De atunci, părțile nu pot decide cui să-i fie întors aurul scitic.

Fluxul de știri
0