Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alimentele alterate din grădinițe au băgat copiii în spital

© Sputnik / Игорь Руссак / Accesați arhiva multimediaДетское онкологическое отделение городской больницы
Детское онкологическое отделение городской больницы - Sputnik Moldova
Abonare
Istoria produselor alterate din grădinițele capitalei continuă: pe parcursul unei săptămâni cinci copii de la o grădiniță au ajuns la spital.

CHIȘINĂU, 14 dec — Sputnik. Pe parcursul unei săptămâni cinci copii cu vârste cuprinse între doi și șase ani de la grădinița nr. 113 din capitală au fost spitalizați cu diagnosticul de „toxiinfecție alimentară" și „gastroenterocolită acută".

Persoane responsabile din cadrul Ministerului Sănătății au comunicat marți că patru copii au fost spitalizați, iar unul se tratează la domiciliu. Toate cazurile au fost înregistrate între 7 și 13 decembrie.

„Rezultatele analizei de laborator au arătat că doi copii sunt infectați cu rotavirus. Controlul inopinat la grădinița respectivă a demonstrat că în instituție nu se respectă cerințele sanitar0-igienice", se spune în comunicatul Ministerului Sănătății.

Contingentul copiilor în grădiniță era cu 40% mai mare, iar vesela și inventarul de tranșare erau deteriorate și prelucrate necalitativ.

Работа детского сада - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Copiii din grădinițele capitalei erau otrăviți conștient de funcționari corupți

Totodată, au fost cazuri când pe parcursul zilei apăreau semne clinice de boală diareică acută, iar copiii nu erau izolați la timp, fiind o sursă de infecție, a mai subliniat instituția.

„Specialiștii în sănătate publică au efectuat dezinfecția terminală în grupele afectate și au colectat probe de laborator de la blocul alimentar, grupele afectate și apa fiartă. Cadrele didactice și angajații blocului alimentar au fost supuși investigațiilor privind bacteriile purtătoare de virus.", se spune în comunicat.

Totodată, pe numele persoanelor cu funcție de răspundere din această grădiniță au fost întocmite procese-verbale în legătură cu încălcările administrative în domeniul sanitar-epidemiologic. După cele întâmplate, a fost sistată activitatea grupei de creșă nr.1, iar investigațiile și supravegherea medicală continuă.

„Menționăm că aceste incidente au avut loc în urma schemelor frauduloase în care erau implicați mai mulți agenți economici și responsabili de la Direcția Educație din cadrul Primăriei Chișinău, soldate cu livrarea produselor alterate către grădinițe.", a specificat ministerul de resort.

La sfârșitul lunii noiembrie, colaboratorii Centrului Național Anticorupție (CNA) au reținut 17 persoane acuzate de achiziția unor produse de proastă calitate pentru grădinițele și școlile din Chișinău.

Михай Гимпу, ЛП - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Fruntașii PL au dirijat schema produselor alterate pentru copiii din Chișinău

În urma incidentului, la primărie a fost creat un grup de lucru care va efectua o investigație internă, condus de Mihai Moldovanu. Pe perioada investigațiilor vor fi suspendați temporar din funcție șefii tuturor direcțiilor educație din capitală.

Moldovanu a spus că, din punct de vedere legal, sistarea livrării produselor de proastă calitate este complicată, deoarece procedura durează mai mult de o lună, iar contractele care au fost încheiate în luna iulie expiră în decembrie.

La ora actuală, toate direcțiile educație de sector organizează tendere pentru asigurarea cu produse pentru următoarele șase luni. Moldovanu susține că directorii grădinițelor trebuie să răspundă personal pentru calitatea produselor pe care le achiziționează.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0