La 18 decembrie, este marchează Ziua Internațională a Migranților. Fenomenul migrației este unul imprevizibil și impune soluționarea unor sarcini extrem de complicitate, necesitând acțiuni coordonate și colaborare între țări și regiuni. Secolul XXI a deschis noi oportunități, dar a și creat totodată noi probleme, relevând legătura dintre migrație și dezvoltare și scoțând în prim plan migrația pe motive economice (migrația de muncă).
În cei 25 de ani care au trecut de la destrămarea URSS au fost create multe mecanisme de reglementare a proceselor migraționale — atât la nivel de țară, cât și la nivel de organizații integraționale: CSI, Uniunea Economică Euro-Asiatică, Uniunea statală care, din varii motive, nu include țările post-sovietice, de aceea nu există nici un mecanism universal privind migrația, valabil pentru țările care au făcut parte cândva din URSS. Experții vor analiza problemele și tendințele politicii migraționale în spațiul post-sovietic.
Participanți
La Chișinău:
— Olga GAGAUZ, doctor în sociologie, șefa Centrului de Cercetări Demografice din cadrul Institutului Național de Cercetări Economice al AȘM.
La Moscova:
— Vladimir Voloh, profesor la catedra administrare de stat și tehnologii politice a Institutului administrației de stat al Școlii superioare a administrației de stat, membru al consiliului de experți al Comitetului pentru afaceri CSI al Consiliului Federației.
La Baku:
— Azer ALLAHVERANOV, președintele Consiliului obștesc pe lângă Serviciul migrațional de stat al Azerbaidjanului, conducătorul Asociației pentru susținere umanitară "Haiat".
La Minsk, Tbilisi:
— experți în domeniul proceselor migraționale și mass-media.
Axreditarea:
E-mail: presscentre@sputnik.md
Tel.: 079900003.
Evenimentul va avea loc la Centrul de presă multimedia Sputnik Moldova, pe adresa: bulevardul Ștefan cel Mare, 202, etajul 4.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>