CHIŞINĂU, 8 sept – Sputnik. Premierul Republicii Moldova este în topul subiecţilor care primeşte cele mai multe informaţii operative de la Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS). Acesta este urmat de preşedintele ţării şi de cel al Parlamentului.
Conform legislaţiei, Serviciul este obligat să informeze Preşedinţia, Parlamentul, Guvernul, dar şi alte autorităţi publice asupra problemelor ce ţin de interesele securităţii de stat.
„Doar în primul semestru al anului, au fost expediate mai mult de 700 de informaţii şi analize în materie de securitate, dintre care: Preşedintelui Republicii Moldova – 139, Preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova — 131, Prim-ministrului Republicii Moldova – 308, altor structuri executive şi instituţii publice – 124”, a declarat şeful SIS, Mihai Balan, într-un interviu pentru agenţia Moldpres.
Totodată, subunităţile specializate ale SIS au executat peste 3 mii de solicitări de date, dintre care 334 de avize cu privire la verificarea candidaţilor şi titularilor la funcţii publice.
„Ca rezultat, au fost identificaţi, ca purtători de factori de risc, mai muţi candidaţi şi titulari la funcţii publice, printre aceştia figurând judecători, procurori”, a precizat Balan.
Instituţiilor de ocrotire a normelor de drept, organelor fiscale şi de control le-au fost expediate 465 materiale probatorii cu referire la ilegalităţi de prejudiciere a economiei naţionale, precum şi de subminare a stabilităţii interne, în temeiul cărora au fost pornite 83 de dosare penale.
„O altă chestie care mă preocupă este reacţia la informaţiile furnizate de către SIS. Sunt convins că în multe cazuri dacă s-ar fi acţionat prompt la cele comunicate de instituţie, astăzi am avea un mediu mai stabil de securitate. Şi aici menţionez domeniul financiar-bancar, relaţiile economice externe, integritatea teritorială, stabilitatea socială şi nu în ultimul rând fenomenul corupţiei”, a menţionat Balan.
Potrivit şefului de la SIS, câteodată avizele instituţiei sunt contestate şi în instanţele de judecată.
„În nici o ţară europeană nu veţi întâlni cazuri când avizele serviciilor speciale, chiar dacă sunt consultative, să nu fie luate spre executare, nemaivorbind să fie contestate în judecată”, a declarat directorul SIS.