Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Crește apetitul Union Fenosa: ce tarife a solicitat pentru energia electrică

© Sputnik / Evghenii PanasencoЭлектричество
Электричество - Sputnik Moldova
Abonare
Furnizorul de energie electrică le pregătește consumatorilor un „cadou" pentru sărbătorile de iarnă - „Gas Natural Fenosa" intenționează să majoreze, de la 1 ianuarie, tarifele la energia electrică. ANRE a comentat această solicitare.

CHIȘINĂU, 13 dec — Sputnik. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a comentat solicitarea companiilor „RED Union Fenosa" și „Gas Natural Fenosa" de a majora tarifele pentru furnizarea și distribuția energiei electrice.

„RED Union Fenosa" și „Gas Natural Fenosa" au depus, luni, la ANRE cereri privind majorarea tarifelor. După cum se arată în textul solicitărilor, acestea se bazează pe calculele care au în vedere actualul preț de achiziție a energiei electrice, tarifele pentru transportarea acesteia, volumul energiei furnizate în anul 2016, prognoza macroeconomică pentru anul viitor, dar și pierderile furnizorului.

Christine Lagarde, directorul general al FMI. Директор МВФ Кристин Лагард - Sputnik Moldova
Societate
FMI propune majorarea treptată a tarifelor comunale în Moldova

Potrivit solicitării ANRE, tarifele ar urma să fie majorate în mod diferit, în funcție rețelele la care sunt racordate instalațiile consumatorilor. Cel mai mult (cu aproximativ 14%) ar urma să crească tarifele pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt conectate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune 0,4 kV — de la 1,92 lei/kWh cât este acum, la 2,19 lei/kWh.

În solicitările furnizorului este indicat că acesta insistă asupra majorării tarifelor deja de la 1 ianuarie 2017. ANRE anunță că „nu va permite o creștere nefundamentată a tarifelor.

”Dispozițiile Legii cu privire la energia electrică nr.107 din 27.05.2016 obligă ANRE să publice pe pagina sa web oficială cererile titularilor de licență privind prețurile și tarifele reglementate, precum și calculele privind nivelul acestora, pentru a oferi publicului posibilitatea prezentării recomandărilor cu privire la conținutul lor în 15 zile lucrătoare de la publicarea cererilor respective”, notează ANRE.

După expirarea acestui termen, ANRE va analiza calculele și alte informații necesare conform Metodologiilor tarifare în vigoare, urmând ca Consiliul de Administrație al ANRE să ia o decizie privind prețurile și tarifele reglementate în termen de 180 de zile calendaristice de la data înregistrării cererilor.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0