Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Oficial: Igor Dodon este noul președinte al Moldovei

© Sputnik / Miroslav RotariВыборы президента 2016 второй тур
Выборы президента 2016 второй тур - Sputnik Moldova
Abonare
Igor Dodon este noul președinte al Republicii Moldova. Cu puțin timp în urmă, Curtea Constituțională a validat scrutinul prezidențial.

CHIȘINĂU, 13 dec — Sputnik. După examinarea demersului Comisiei Electorale Centrale, Curtea Constituțională a validat mandatul de președinte al lui Igor Dodon.

”Mandatul președintelui Republicii Moldova este validat de către Curtea Constituțională”, a declarat Alexandru Tănase.

Potrivit articolului 79 din Constituția Republicii Moldova, după validarea mandatului, președintele țării are la dispoziție 45 de zile pentru a depune jurământul în faţa Parlamentului şi a Curţii Constituţionale.

Textul Jurământului sună în felul următor: "Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea propăşirii Republicii Moldova, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a Moldovei".

Выборы президента 2016 второй тур - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Igor Dodon anunță cine va face parte din echipa sa la Președinție

Reprezentantul PSRM Vladimir Țurcan a susținut raportul CEC și a a îndemnat Curtea Constituțională să valideze mandatul de președinte al lui Igor Dodon.

”Probe veridice care ar confirma existența unor fraude electorale care ar putea influența rezultatul electoral nu există. Susținem raportul CEC și solicităm respectuos admiterea și confirmarea acestui raport precum și validarea mandatului președintelui Igor Dodon”, a declarat Țurcan.

Ședința Curții s-a desfășurat în lipsa concurentului Maia Sandu. Cu această ocazie, Alexandru Tănase a făcut o precizare.

”Vreau să precizez că Partidul Acțiune și Solidaritate a fost înștiințat cu 5 zile în urmă. Ieri, Curtea a anunțat că ședința va avea loc astăzi. Ultimul litigiu s-a consumat la 30 noiembrie”, a declarat Tănase.

Igor Dodon a obținut victoria în turul doi al scrutinul prezidențial, care a avut loc la 13 noiembrie curent, acumulând peste 52 la sută dintre voturile alegătorilor.

Decizia Curții Constituționale va fi publicată timp de o oră după pronunțare.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0