Opinie: Victoria PSD este o victorie a ideii de suveranitate

© Facebook / LiviuDragneaOfficialLiviu Dragnea
Liviu Dragnea - Sputnik Moldova
Abonare
Victoria PSD reprezintă o recuperare a ideii de suveranitate națională. Noua guvernare de la București ar putea restabili relațiile pozitive dintre România și Federația Rusă.

CHIȘINĂU, 12 dec — Sputnik. Sociologul român Cristi Pantelimon respinge ideea că victoria PSD s-ar datora unei erori tactice a PNL, ci reprezintă "o recuperare în pas moderat a ideii de suveranitate națională", remarcând că social-democrații au reușit să câștige detașat în toate provinciile istorice ale țării.

Fiind solicitat de Sputnik Moldova-România, Cristi Pantelimon a opinat că USR are profilul unui partid hiperoccidentalizant "într-o țară care, fundamental, nu aderă la valorile liberale occidentale", iar din aceste considerente, nu are perspective în viitorul apropiat.

Victor  Alexeev - Sputnik Moldova
Victor Alexeev: Moldovenii l-au făcut parlamentar pe Traina Băsescu

"El nu va trece, probabil, niciodată, de pragul formațiunilor politice "asistate". De data aceasta, USR a profitat de degringolada din PNL. Dar, alături de un PNL autentic național și un PSD realmente social, USR își va pierde rațiunea de a fi", consideră Cristi Pantelimon.

Fiind întrebat care sunt șansele formării unei coaliția în noul legislativ, acesta a declarat că cea mai probabilă formulă ar fi PSD-ALDE, cu o eventuală aderare și a UDMR-ului.

De asemenea, sociologul este de părere că PSD este "un partid cu potențial eurasianist real", spre deosebire de PNL, ceea ce ar putea favoriza restabilirea relațiilor dintre România și Federația Rusă.

"E firesc să așteptăm un început de normalizare a relațiilor României cu Rusia și, pe cale de consecință, o tratare a problematicii Republicii Moldova în cheia unui calm strategic, fără stridențele atlantiste de până ieri", a explicat expertul.

El și-a exprimat speranța că noua guvernare de la București va reușit să aibă o relație pozitivă cu Republica Moldova, însă acest lucru depinde și de autoritățile de la Chișinău.

"Evident, multe lucruri vor depinde de autoritățile de la Chișinău, dar deja se pare că anumite semnale pozitive au pornit inclusiv din partea acestora din urmă", a mai spus Cristi Pantelimon.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0