Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Roșca: După România, Moldova este următoarea victimă a lui Băsescu

© Sputnik / Miroslav RotariIurie Roșca
Iurie Roșca - Sputnik Moldova
Abonare
“Trebuie să privim cu multă prudență manifestările excentrice și năbădăioase ale acestui personaj politic”, în felul acesta a comentat politicianul Iurie Roșca intențiile lui Traian Băsescu de a participa la procesul politic din stânga Prutului. Roșca a făcut aceste afirmații în studioul Sputnik Moldova.
Roșca: După România, Moldova este următoarea victimă a lui Băsescu

Întrebat de moderatorul emisiunii dacă Traian Băsescu este un naiv bine intenționat sau un provocator, Roșca a răspuns: "Eu de mult timp nu-l suspectez pe Traian Băsescu de intenții bune. Nici măcar în raport cu Republica Moldova. Traian Băsescu este un trișor, cum spune el: un animal politic hârșiit, experiment. După ce a distrus tot ce era de distrus în România, a hotărât să se mute în Republica Moldova, să mai facă vâlvă pe aici. A nu se uita că sub mandatul domniei sale, România a acumulat o datorie externă fără precedent în istoria acestei țări: peste 90 de miliarde de euro", a menționat politicianul de la Chișinău.

Băsescu are șanse să devină liderul opoziției de dreapta din Moldova

Roșca mai spune că, dacă Băsescu va hotărî să se mute la Chișinău, el îi va eclipsa pe toți liderii politici ai opoziției de dreapta.

Mihai Ghimpu și Traian Băsescu - Sputnik Moldova
Cum a ajuns unionistul Ghimpu să aibă „fobie de Băsescu"

"Dacă Traian Băsescu va decide să se stabilească în Republica Moldova, să se înregimenteze activ în procesul politic din stânga Prutului, eu nu am nicio îndoială că el va deveni cel mai de top politician din opoziție și va acumula un număr semnificativ de voturi, devansându-l cu mult pe Andrei Năstase, nu mai vorbesc de Maia Sandu, Vitalia Pavlicenco, Ana Guțu sau Mihai Ghimpu. Acest personaj va emana un magnetism deosebit, el știe să fascineze publicul", a spus Roșca.

În opinia lui, venirea lui Băsescu la Chișinău, va duce la destabilizarea situației din Republica Moldova.

"Sigur că asta va duce la o destabilizare politică teribilă. Deja eu îmi imaginez ce decizii poate să ia Consiliul Municipal Bălți sau Adunarea Populară din autonomia găgăuză, sau administrația raionului Taraclia, sau deputații din opoziția parlamentară de stânga. Spiritele se pot incendia", susține Roșca.

În opinia sa, eventuala venire a lui Băsescu la Chișinău va fi dirijată de mai marii de la Washington și Bruxelles.

"Și mă întreb: dacă domnul Băsescu, care s-a demonstrat a fi o sculă obedientă a atlantiștilor, a unor centre de comandă din exterior, va fi de capul său în Republica Moldova sau nu? Deocamdată eu nu am răspuns la această întrebare. Nu cred că, fiind 10 ani în funcția de președinte al României și având atâtea relații și combinații cu mai marii de la Washington și Bruxelles, ar face acum, după ce s-a pensionat, tot ce-i trăsnește prin cap fără a coordona anumite chestii", a precizat Roșca.

Băsescu confundă interesele naționale ale României cu cele ale Republicii Moldova

Iurie Roșca a mai declarat că eventuala venire a lui Băsescu la Chișinău este contraproductivă pentru Republica Moldova.

"Băsescu este un personaj indezirabil în Republica Moldova pentru o bună parte dintre politicieni și contraproductiv pentru interesul național al țării noastre. Ceea ce nu poate înțelege Băsescu, și eu am avut ocazia să vorbesc cu el pe subiectul acesta de câteva ori, el chiar nu înțelege nimic din ceea ce privește Republica Moldova. El consideră că interesele naționale ale Republicii Moldova sunt unele și aceleași cu cele ale României, așa cum le înțelege el aceste interese naționale. Adică: să distrugă economia românească, s-o predea vest-europenilor și americanilor, să instaleze baze NATO în fiecare sat. El nu înțelege deloc specificul Republicii Moldova, cât de pestriț etnic este acest teritoriu. Cât de fragilă este pacea civică în acest spațiu, cât de substanțiale sunt deosebirile de mentalitate, inclusiv codurile culturale, inclusiv codurile de comportament. Băsescu nu înțelege că noi suntem o altă comunitate de oameni. Vorbim aceeași limbă — limba română, facem parte din aceleași trunchi al poporului român, avem același trecut, dar avem un prezent și un viitor diferit. România nu este în stare să-și gestioneze propriile treburi politice, administrative și economice, necum să mai ia în spate și Republica Moldova", a mia spus Iurie Roșca.

Autor Sergiu Praporșcic

Fluxul de știri
0