Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

CE: Părinții au dreptul să-și educe copii conform propriilor convingeri

© REUTERS / Yves HermanA sign is seen at the European Commission (EC) headquarters ahead of statements by the EC on the effectiveness of existing measures against tax evasion and money-laundering in light of the recent Panama Paper revelations, in Brussels, Belgium, April 12, 2016.
A sign is seen at the European Commission (EC) headquarters ahead of statements by the EC on the effectiveness of existing measures against tax evasion and money-laundering in light of the recent Panama Paper revelations, in Brussels, Belgium, April 12, 2016. - Sputnik Moldova
Abonare
Consiliul Europei a adoptat o decizie prin care îndeamnă să fie respectate drepturile familiilor de a-şi educa copiii potrivit convingerilor lor, afirmându-şi dreptul la libertatea de gândire, conștiință şi de religie.

CHIȘINĂU, 10 dec — Sputnik. Comisia pentru Egalitate şi Nediscriminare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, întrunită la Paris, a aprobat la 6 decembrie o decizie prin care îndeamnă toate statele membre ale CE să apere drepturile familiilor de a-şi educa copii potrivit convingerilor lor, afirmându-şi dreptul la libertatea de gândire, conştiinţă şi de religie.

Solicitat de Sputnik, Valeriu Ghilețchi a declarat că bătălia pentru această decizie a durat mai bine de doi ani.

„Cazul familiei Bodnariu a demonstrat că avem nevoie de asemenea prevederi, care ar proteja familiile noastre, asigurându-le dreptul să-și educe copiii conform învățăturilor Sfintei Scripturi. A fost o bătălie foarte dură, care a durat mai bine de doi ani. Cred că a meritat tot efortul”, a declarat deputatul Valeriu Ghileţchi.

Визит Патриарха Кирилла в Ульяновск. День второй - Sputnik Moldova
Societate
Avocat: educaţia religioasă în RM trebuie să fie opţional/obligatorie

Potrivit documentului, statele membre vor trebui să respecte angajamentul privind protecția drepturilor fundamentale consacrate în Convenția Europeană a Drepturilor Omului, cu referire la dreptul la libertatea de gândire, conștiință și religie prevăzut în Articolul 9, și dreptul părinților de a asigura educația copiilor conform convingerilor lor religioase și filozofice.

Totuși, textul documentului ar putea genera situații de conflict. În final, în text se solicită abrogarea oricărei legi sau acte normative care stabilesc o distincție între minoritățile religioase și cultele majoritare, dar și introducerea unor opțiuni ce pot fi puse ușor în aplicare în vederea scutirii copiilor de la programele de stat obligatorii de educație religioasă care contravin convingerilor morale și religioase profunde ale acestora.

Decizia a fost votată cu 11 voturi — pentru, 2 — împotrivă şi 3 abţineri, iar recomandarea cu 11 — pro, 1 — împotrivă şi 4 abţineri.

Proiectul de rezoluție și proiectul de recomandare urmează să fie dezbătute în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei în anul 2017.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0