Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Avocat: educaţia religioasă în RM trebuie să fie opţional/obligatorie

© Sputnik / Сергей Пятаков / Accesați arhiva multimediaВизит Патриарха Кирилла в Ульяновск. День второй
Визит Патриарха Кирилла в Ульяновск. День второй - Sputnik Moldova
Abonare
Avocatul Iulian Rusanovschi susţine că modul în care este organizat sistemul de educaţie din Republica Moldova nu trebuie să facă abstracţie de identitatea cultural-spirituală a poporului ţării.

CHIŞINĂU, 29 mai – Sputnik Moldova. Modul în care este organizat sistemul de educaţie din Republica Moldova nu trebuie să facă abstracţie de identitatea cultural-spirituală a poporului ţării, a declarat avocatul Iulian Rusanovschi în cadrul emisiunii „Moldova de mâine”, de la postul de radio Sputnik Moldova.

Potrivit avocatului, caracterul laic al statului nu poate fi invocat drept motiv pentru respingerea educaţiei religioase în şcoli. Mai mult, Rusanovschi a subliniat faptul că educaţia religioasă în instituţiile de învăţământ primar este o practică europeană, chiar dacă unii susţinători ai ideii de integrare a RM în UE neagă această realitate.

„În ţările europene, religia este predată în conformitate cu specificul fiecărui popor, pornind de la gradul de intensitate al sentimentelor religioase prezente la fiecare popor european. Noi, cetăţenii Republicii Moldova, trăim ortodoxia cu o intensitate pronunţată şi acest lucru trebuie să se reflecte în modul în care este predată religia în şcolile din ţara noastră”, a declarat Iulian Rusanovschi.

Totodată, avocatul a subliniat şi faptul că obiectul „religia” trebuie să fie inclus ca „opţional-obligatoriu”, ceea ce înseamnă că disciplina respectivă trebuie să fie inclusă în mod obligatoriu în curricula şcolară, iar participarea elevilor la aceste cursuri trebuie să rămână la discreţia părinţilor. Rusanovschi susţine că ar fi corect ca elevii din familiile de alte religii decât cea ortodoxă să aibă aceeaşi posibilitate de a avea parte de lecţii conforme credinţei părinţilor lor. La fel, trebuie să fie garantat şi dreptul de a refuza frecventarea acestor cursuri. Dar asta trebuie să fie decizia părinţilor. Potrivit Constituţiei, ei sunt în drept să aleagă modul de instruire a copiilor lor.

Un alt aspect la care s-a referit avocatul este impactul orelor de religie asupra formării caracterului, atitudinilor şi valorilor la elevi. În condiţiile în care un mare număr de părinţi sunt plecaţi peste hotare iar copiii adesea sunt lăsaţi în grija „străzii, obştii sau a internetului”, lecţiile de religie în multe cazuri pot să fie decisive pentru cristalizarea unei personalităţi integre şi puternice, a punctat Rusanovschi.

Fluxul de știri
0