Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

De ce critică sindicaliștii reforma sistemului de pensii din Moldova

© Sputnik / Мирослав РотарьОлег Будза
Олег Будза - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful sindicatelor din Moldova Oleg Budza consideră că sistemul de pensionsii s-ar putea prăbuși, în cazul în care nu va fi majorat bugetul asigurărilor sociale.

CHIȘINĂU, 9 dec – Sputnik. Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova a criticat dur reforma sistemului de pensionare, aprobată recent de Guvernul de la Chișinău.

Vineri, președintele CNSM, Oleg Budza, a declarat în cadrul unei conferințe de presă, susținută la Centrul de presă Sputnik Moldova, că sistemul de pensii din țară trebuie într-adevăr reformat, însă în așa mod, încât populația țării să nu aibă de suferit.

”Problema nu constă doar în majorarea vârstei de pensionare, ci în primul rând în faptul că nu sunt bani în bugetul asigurărilor sociale. Deficitul bugetar se majorează de la un an la altul. Acesta constituie acum un miliard 400 de milioane și continuă să crească”, a declarat Budza.

Пенсионер - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Proiectul este gata: detalii privind reforma sistemului de pensii din Moldova

Potrivit lui, ”dacă nu vor fi întreprinși pași concreți pentru a modifica sistemul de pensii, mai devreme sau mai târziu acesta se va prăbuși”.

”Ne întrebăm acum dacă a fost într-adevăr nevoie să mărim vârsta de pensionare sau era cazul să identificăm surse financiare ascunse în economia tenebră”, a subliniat Budza.

El a declarat că pentru a susține sectorul social al țării ar fi suficiente 5-7 la sută din cele 15 miliarde care se învârt în economia tenebră.

Cabinetul de Miniștri a adoptat documentul la doar câteva zile după ce supus dezbaterilor publice proiectul de reformare a sistemului de pensii.

Astfel, vârsta de pensionare pentru femei a crescut cu 5 ani, iar pentru bărbați cu trei ani, adică moldovenii se vor pensiona la 62 și respectiv 65 de ani.

Femeile care vor naște și educa cinci sau mai mulți copii până la vârsta de opt ani, vor putea să se pensioneze cu trei ani mai devreme, iar persoanele angajate la munci deosebit de grele și cu un grad sporit de risc, se vor putea pensiona cu opt ani mai devreme.

O schimbare importantă este și noua formulă de calculare a pensiei, în care mărimea pensiei va depinde de contribuțiile achitate. Noul sistem va face ca venitul obținut după anul 1999 să corespundă cu venitul care este la moment, ceea ce va duce automat la majorarea pensiei, susțin autorii. Totodată, proiectul prevede o nouă formulă de calcul a pensiei, pe înțelesul tuturor, care le va oferi tuturor posibilitatea să-și calcula viitoarea pensie, prin intermediul unui calculator on-line.

© Nicolai KibichMai întâi ne-au dat, apoi dintr-o dată ne-au luat!
Mai întâi ne-au dat, apoi dintr-o dată ne-au luat! - Sputnik Moldova
Mai întâi ne-au dat, apoi dintr-o dată ne-au luat!

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0