Участники соревнований по академической гребле во время заезда на XXV Летних Олимпийских играх в Барселоне  - Sputnik Moldova
Sport
Aflați despre cele mai importante evenimente sportive din țară și din lume

Cetățenilor Europei și SUA, despre interzicerea dopajului în sport

© Sputnik / Valery Melnikov / Trecere la banca de fotografiiAntidopingové centrum
Antidopingové centrum - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
La sondajul Sputnik.Opinii au participat cetățeni din șapte țări europene, precum și din SUA. Majoritatea dintre ei consideră că este inadmisibilă utilizarea substanțelor interzise conform TUE (therapeutic use exemption – scutire pentru uz terapeutic).

CHIȘINĂU, 9 dec — Sputnik. Majoritatea cetățenilor din Europa și SUA condamnă utilizarea substanțelor interzise în sport, potrivit datelor sondajului realizat la comanda agenției Sputnik.

Sondajul a fost realizat între 22 și 26 octombrie 2016 de către Ifop, cea mai veche companie de cercetare a opiniei publice din Franța. Au participat 7043 respondenți cu vârsta de peste 18 ani. Eșantionul reprezintă populația pe criterii de gen, vârstă și geografie. Marja de eroare în total pe țară constituie +/- 3,1%, cu probabilitatea încrederii de 95%.

Президент федерации тенниса России Шамиль Тарпищев - Sputnik Moldova
Tarpișcev: WADA ar fi trebuit reorganizată demult

Împotriva „admiterii dopajului" s-au pronunțat 66% dintre cetățenii Poloniei, jumătate dintre cei ai Italiei și Germaniei, precum și 48% dintre francezi. În SUA, 45% dintre respondenți sunt împotriva unei astfel de politici, în Spania 41%, iar în Marea Britanie doar 38%.

O cincime dintre respondenți au propus ca substanțele interzise să fie permise tuturor sportivilor, pentru a nu le crea unora condiții privilegiate. Această idee a avut cei mai mulți susținători în Marea Britanie (22%), Spania și Germania (19%), precum și în SUA (17%). În Polonia această opinie a fost susținută doar de 11 la sută dintre respondenți.

Circa o pătrime dintre cei intervievați sunt de părere că sportivii pot lua anumite substanțe „permise". Această părere este împărtășită de 31% dintre spanioli, 28% dintre americani și 27% dintre britanici. Cu acest lucru sunt de acord, de asemenea, o pătrime dintre italieni și francezi și 22% dintre germani. Cei mai puțini susținători ai opiniei respective sunt în Polonia: 14%.

Anterior, hackerii au făcut publice datele obținute în urma spargerii bazei de date a Agenției Mondiale Antidoping (WADA). Conform documentelor, Agenția a permis unui șir de sportivi cunoscuți, printre care se numără jucătorii de tenis Rafael Nadal, Serena și Venus Williams, gimnasta Simone Biles, cicliștii Cris From și Wiggins, baschetbaliștii Miloš Teodosić și Elena Delle Donne, să-și administreze preparate interzise, cu statut de escepție, ca scutire de uz terapeutic (TUE).

© SputnikSe pot oare dopa sportivii care suferă de boli cronice?
Se pot oare dopa sportivii care suferă de boli cronice? - Sputnik Moldova
Se pot oare dopa sportivii care suferă de boli cronice?

Despre proiectul Sputnik.Opinii (Sputnik.Mnenia)

Proiectul internațional de studiere a opiniei publice a demarat în ianuarie 2015. Partener al proiectului sunt cunoscutele companii de investigații „Populus" şi Ifop, una dintre cele mai vechi companii franceze care realizează sondaje de opinie. În cadrul proiectului Sputnik.Opinii sunt realizate cu regularitate sondaje de opinie în țările Europei și în SUA privind cele mai actuale probleme sociale și politice.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0