Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldova, tot mai aproape de a avea un Procuror General

© Sputnik / Мирослав РотарьГенеральная прокуратура РМ
Генеральная прокуратура РМ - Sputnik Moldova
Abonare
Cei șase pretendenţi care aspiră la funcţia de Procuror General al Republicii Moldova susțin, miercuri, interviul în fața Consiliului Superior al Procurorilor.

CHIȘINĂU, 7 dec – Sputnik. Cei șase candidați la funcția de Procuror General susțin, miercuri, ultima probă din cadrul concursului – interviul.  Interviul este susținut în fața membrilor Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

Şase pretendenţi aspiră la funcţia de Procuror General al Republicii Moldova. Este vorba despre procurorul general interimar, Eduard Harunjen, procurorii generali adjuncţi, Igor Serbinov şi Iurii Garaba, procurorul municipiului Chişinău, Igor Popa, procurorul şef anticorupţie, Viorel Morari şi procurorul sectorului Ciocana, Ruslan Caşu.

Fiecare candidat va avea 40 de minute pentru a prezenta motivația, date din experiența profesională și viziunea asupra activității în calitate de Procuror General.

”CSP va completa o fișă de evaluare. În etapa de interviu ideile trebuie structurate cât mai aproape de această fișă de evaluare”, a declarat președintele CSP, Mircea Roșioru.

Până la această dată, a avut loc concursul CV-urilor, verificarea stării de sănătate și a reputației candidaților care aspiră la fotoliul de Procuror General. Starea de sănătate a candidaților a fost stabilită în funcție de datele prezentate în certificatele medicale.

Архивное фото студентов ГАИШ МГУ во время практики - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cum se vor comporta candidații la funcția de procuror în funcție de zodie

”Toți cei șase candidați sunt declarați apți pentru exercitarea funcției de procuror general”, a precizat Roșioru.

”În ce privește reputația ireproșabilă, nu voi da citire conținutului avizelor SIS în virtutea faptului că acestea au caracter restricționat. Avizele tuturor candidaților sunt pozitive”, a adăugat șeful CSP. 

De asemenea, nici un candidat dintre cei șase nu au sancțiuni disciplinare nestinse, iar în privința lor nu sunt inițiate proceduri disciplinare. Cât privește testarea la detectorul comportamentului simulat, concluzia CSP este că nici un candidat nu a picat testul respectiv.

Potrivit noii Legi a Procuraturii, candidatura Procurorului General este selectată în cadrul unui concurs public de către Consiliul Superior al Procurorilor. Candidatura procurorului trebuie să fie acceptată de preşedintele ţării.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0