Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cine este cel de al doilea președinte al Uzbekistanului

© AFP 2024 / MINORU IWASAKI Премьер-министр Узбекистана Шавкат Мирзиеев
Премьер-министр Узбекистана Шавкат Мирзиеев - Sputnik Moldova
Abonare
Rezultat previzibil la alegerile de duminică pentru funcția de președinte al Uzbekistanului. Acestea au fost câștigate cu 88,61% de prim-ministrul Șavkat Mirzieev, care în ultimele trei luni a fost președinte interimar al țării.

CHIȘINĂU, 5 dec — Sputnik. Alegerile au fost urmărite de peste 500 de observatori internaționali din 44 de țări, inclusiv din cadrul unor organizații internaționale — CSI, OSCE, Organizația de Cooperare de la Shanghai, Organizația Cooperării Islamice etc.

Alegerile prezidențiale din Uzbekistan au fost deschise, democratice și au avut loc în corespundere cu normele internaționale, a declarat, șeful misiunii de observatori din partea Organizației de Cooperare de la Shanghai, secretarul general al OCS Rashid Alimov, comunică Sputnik Uzbekistan.

Alegerile din Uzbekistan au avut loc duminică. Acestea au fost recunoscute ca fiind valide, prezența a depășit cele 33% necesare.

"Alegerile președintelui Uzbekistanului au avut loc deschis și democratic, în corespundere cu legea și normele internaționale", a spus Alimov.

Президент Узбекистана Ислам Каримов - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Conducerea Moldovei a transmis condoleanțe în legătură cu decesul lui Karimov

Prezența alegătorilor la momentul închiderii secțiilor de votare a constituit 87,83%, au votat 17,942 milioane de persoane.

Șavkat Mirzieev a ieșit învingător în cursa prezidențială, acumulând 88,61% din voturile alegătorilor.

Anterior, Mirzieev și-a declarat, pe de o parte, intenția de a continua cursul primului președinte al țării, Islam Karimov, iar pe de alta, de a "reseta" relațiilor cu vecinii din regiune.

Mirzieev a făcut parte din conducerea superioară a țării mai bine de 10 ani, timp în care a evitat aparițiile publice și a preferat să se afle în umbra lui Karimov care a condus țara timp de 25 de ani, din ziua proclamării independenței republicii.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0