Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce a ajuns Moldova o țară periculoasă pentru turiști

© Sputnik / Rodion ProcaЮрий Кротенко
Юрий Кротенко - Sputnik Moldova
Abonare
Moldova, alături de Ucraina și Turcia, a ajuns în lista țărilor cu un nivel mediu de risc pentru turiști. Expertul în domeniul turismului Iurie Crotenco apreciază că această calificare este nejustificată, considerând totodată că autoritățile și mass-media sunt de vină pentru demonizarea țării.

CHIȘINĂU, 5 dec — Sputnik. Anterior, a fost făcută publică o hartă interactivă a lumii, în care țările și regiunile sunt vopsite în culori diferite, în corespundere cu nivelul de risc pentru călători. Moldova este printre țările colorate în galben, ceea ce corespunde nivelului mediu de risc. Cu aceeași culoare sunt marcate Ucraina, România, Bulgaria, Serbia, Macedonia, Turcia și alte câteva țări.

Cu culoare verde, care indică un risc redus pentru turiști, sunt marcate Marea Britanie, Spania, Franța, Germania, Danemarca, Italia, Portugalia, SUA și Canada. De menționat că în această listă sunt prezente și țări cu un risc sporit de pericol terorist, cum ar fi Franța, Germania și Marea Britanie.

Россия. Москва - Sputnik Moldova
Rusia
Moscova, în top-10 cele mai atractive orașe turistice din lume

Comentând această hartă, expertul în domeniul turismului, șeful școlii doctorale a Institutului de Stat de Relațiilor Internaționale Iurie Corotenco a subliniat că autorii ei au o percepție greșită asupra Moldovei, însă de acest lucru suntem vinovați noi înșine.

"De acest lucru suntem vinovați noi, mass-media, statul, care nu promovează o imagine pozitivă a țării. Iar acest lucru își lasă amprenta sa asupra modului în care este percepută țara noastră", a afirmat interlocutorul într-un interviu pentru studioul Sputnik Moldova.

Potrivit acestuia, nu poți să prezinți Moldova doar ca pe o țară exclusiv producătoare de vinuri și ca un mare consumator al acestuia, pentru că în felul acesta o treime dintre europenii care în general nu consumă alcool își formează o imagine eronată despre țara noastră.

"30% dintre europeni nu consumă deloc alcool, nici măcar bere. Ce încercăm noi să le explicăm? Că consumul de vin este singurul lucru de care au nevoie?", a subliniat el.

Potrivit interlocutorului, de imaginea negativă a Moldovei este responsabilă și mass-media, care demonizează țara, promovând o informație negativă.

"Noi exagerăm — și acest lucru îl face presa — faptele legate de reglementarea transnistreană, de exemplu. Vedeți ce povești despre noi circulă pe internet. Acolo sunt și tancuri, și oameni uciși în zona de securitate, și soldați, și armata care iată-iată ne va ataca. Evident, acest lucru ne creează o imagine negativă", a declarat Crotenco, adăugând că Moldova s-a întipărit în memoria europenilor ca țară în care în timpul dezordinilor au fost incendiate clădirile Președinției și a Parlamentului.

În același timp, potrivit expertului, tabloul real este mult mai puțin dramatic.

"Eu cred că nivelul de siguranță la noi este mult peste medie. Desigur, există și riscuri, însă nici vorbă despre vreun nivel mediu", a conchis el.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0