Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Putin a aprobat noua concepție de politică externă a Rusiei

© Sputnik / Алексей Дружинин / Accesați arhiva multimediaРабочая поездка президента РФ В. Путина в Дальневосточный федеральный округ
Рабочая поездка президента РФ В. Путина в Дальневосточный федеральный округ - Sputnik Moldova
Abonare
În concepție se menționează că Rusia consideră drept o prioritate a sa consolidarea legalității internaționale. Totodată, Moscova optează pentru un acord cu privire la prevenirea cursei înarmărilor în spațiul cosmic.

CHIȘINĂU, 2 dec — Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a aprobat noua concepție de politică externă a țării. Decretul respectiv și textul concepției au fost publicate pe portalul oficial de informații juridice, transmite RIA Novosti.

În document este vizat un spectru larg de probleme, inclusiv relațiile cu SUA și NATO, situația din Siria, reducerea cursei înarmărilor și dezvoltării relațiilor Rusiei cu alte țări.

Reducerea cursei înarmărilor

Rusia consideră drept o prioritate a sa consolidarea legalității internaționale, se spune în document. Moscova respectă cu strictețe obligațiile privind controlul asupra înarmărilor și caută să obțină același lucru din partea partenerilor.

În concepție se subliniază că Rusia este gata să discute în continuare pe marginea reducerii pe etape a potențialului nuclear și tinde spre consolidarea regimului de neproliferare a armei nucleare. Totodată, Moscova pledează pentru un acord cu privire la prevenirea cursei înarmărilor în spațiul cosmic.

Se menționează că pericolul unui război, inclusiv nuclear, din partea marilor puteri nu este prea mare, însă sporesc riscurile ca acestea să fie atrase în conflicte regionale.

SUA și NATO

În document se acordă o atenție deosebită relațiilor reciproce cu NATO și SUA. Rusia are o atitudine negativă față de extinderea NATO, apropierea infrastructurii alianței de granițele FR și amplificarea activității sale militare.

Ежегодное послание президента РФ В. Путина Федеральному Собранию - Sputnik Moldova
Rusia
Putin: provoacă îngrijorare apariția noilor conflicte în lume

Se menționează că Rusia percepe crearea unui sistem global al scutului antirachetă american drept o amenințare și își arogă dreptul de a lua măsurile adecvate. Totodată, Moscova atribuie o mare importanță respectării acordului încheiat cu Washingtonul privind START și așteaptă ca SUA să respecte cu strictețe normele dreptului internațional în acțiunile sale pe arena internațională.

Rusia este interesată în edificarea unor relații reciproc avantajoase cu SUA, ținând cont de responsabilitatea deosebită a celor două țări pentru securitatea internațională, se spune în concepție. În același timp, Moscova nu va accepta tentativele din partea SUA  de a exercita presiuni și își rezervă dreptul de a reacționa cu duritate la acțiunile neprietenoase.

Siria și ONU

În afară de aceasta, Moscova pledează pentru reglementarea conflictului armat din Siria, pentru unitatea, independența și integritatea teritorială a țării. Cât privește combaterea terorismului, direcția-cheie în acest caz trebuie să o constituie crearea unei largi coaliții internaționale.

În concepție se menționează că tendința principală a etapei actuale de dezvoltare la nivel mondial devine lupta pentru dominația globală, totodată subliniindu-se lipsa unei alternative a ONU ca centru de reglementare a relațiilor internaționale. În ceea ce o privește, Rusia  va contribui la perfecționarea mecanismului de aplicare a sancțiunilor de către ONU.

Se subliniază în mod special faptul că Moscova se va opune încercărilor de ingerință în afacerile interne ale statului, în scopul schimbării neconstituționale a conducerii.

Mass-media și alte probleme

Se menționează în mod special că Moscova va utiliza noi tehnologii pentru a consolida pozițiile mass-media ruse peste hotare și a proteja securitatea sa informațională.

De asemenea, în concepție se subliniază că Rusia își va extinde prezența în Antarctica, va căuta să detensioneze situația în peninsula Coreea, va continua să dezvolte relațiile de colaborare cu China și de bună vecinătate cu Japonia.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0