Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Halucinant: napolitane cu excremente pentru grădinițele din Chișinău

© Sputnik / Михаил Мордасов / Accesați arhiva multimediaРабота детского сада
Работа детского сада - Sputnik Moldova
Abonare
Consilieri municipali, funcționari de la Primăria Chișinău, directorii de școli și grădinițe au participat la dezbaterile publice privind procesul de alimentație a copiilor din grădinițele și școlile din capitală.

CHIȘINĂU, 1 dec  - Sputnik. Informații halucinante au fost prezentate, joi, de către șeful Direcției sănătate a municipiului Chișinău, Mihai Moldovanu, în cadrul audierilor cu privire la licitațiile pentru achiziționarea produselor alimentare pentru instituțiile preșcolare și școlare din municipiul Chișinău.

Moldovanu a prezentat concluziile preliminare ale grupului de anchetă pe marginea livrării produselor alimentare în grădinițele și școlile din Chișinău. Acest grup a fost constituit după operațiunea de amploare a CNA, în urma cărei au fost reținuți 17 funcționari din Primăria Chișinău și agenți economici, învinuiți de trucarea licitațiilor pentru achiziționarea produselor alimentare pentru instituțiile preșcolare și școlare, care s-au soldat cu livrarea produselor alimentare alterate.

Potrivit șefului Direcției Sănătate, distribuirea și recepționarea produselor alimentare în grădinițele și școlile din capitală are loc cu probleme.

”Există neconformități atunci când produsele alimentare ajung în grădinițe. Cu toate acestea, se semnau noi contracte de achiziție cu antreprenorii care livrau aceste produse alterate”, a declarat Moldovanu.

Михай Гимпу, ЛП - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Fruntașii PL au dirijat schema produselor alterate pentru copiii din Chișinău

Acesta spune că o parte din vină o au și administrațiile grădinițelor, care nu informau șefii Direcțiilor teritoriale de învățământ atunci când primeau mâncare alterată.

O altă abatere extrem de gravă, cu risc pentru sănătatea și viața copiilor, depistată de grupul de anchetă se referă la situația sanitară a blocurilor alimentare din grădinițe.

”Este un dezastru în toate grădinițele. Nu sunt respectate normele sanitare și igienice. Utilajul este epuizat. În orice moment poate izbucni un incendiu”, a menționat Moldovanu.

Cel mai grav este faptul că în grădinițele din Chișinău se livrează în continuare produse alimentare alterate.

”Se mai furnizează produse alterate. Pește infectat. Directoarea a insistat să fie schimbat peștele și a urmat o reacție stranie din partea Direcției teritoriale educație Ciocana și a agenților economici”, a declarat Moldovanu, specificând că această situație a fost depistată pe parcursul zilei de 30 noiembrie într-o grădiniță din sectorul Ciocana.

În cadrul dezbaterilor a mai fost prezentată o informație care a stârnit revoltă în rândul celor prezenți în sală. Într-o grădiniță din Chișinău, copiii urmau să fie hrăniți cu napolitane cu excremente de rozătoare.

Cea mai gravă a fost reacția șefei secției revizie, Claudia Frunze, de la Direcția generală educație, tineret și sport, care, fiind solicitată să spună cum s-a ajuns la această situație, a răspuns: ”Eu nu înțeleg cuvântul rozătoare”.

Șeful Direcției Sănătate a mai spus că, din păcate, firmele administratorii cărora au fost reținuți de CNA mai continuă să a distribuie produse alimentare în grădinițele din Chișinău.

Totodată, o altă încălcare pe care o admit agenții economici este faptul că ei nu respectă termenele de livrare a produselor alimentare în grădinițe, prevăzute în contract.

Participanții la dezbateri: funcționari din cadrul Primăriei Chișinău, consilieri municipali, directorii de școli și grădinițe, au căzut de acord că problemele apărute în procesul de alimentație a copiilor din școlile și grădinițele capitalei nu sunt de astăzi, ci sunt de ani de zile.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0