Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Bugetul de stat a fost rectificat

© Sputnik / Evghenii PanasencoBancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești
Bancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Potrivit proiectului Legii bugetului de stat pentru 2016, veniturile vor constitui 29 641,6 milioane de lei, cheltuielile – 33 824,4 milioane de lei, iar deficitul bugetar – 4 182,8 milioane de lei.

CHIȘINĂU, 1 dec  - Sputnik. Membrii Cabinetului de Miniștri au aprobat, joi, rectificări la Legea bugetului de stat pentru anul 2016. Documentul prevede majorări cu 325,5 milioane lei atât la capitolul venituri, cât și la cheltuieli fără schimbarea sumei deficitului bugetar.

Raționamentele de majorare a veniturilor bugetului de stat au fost dictate de redresarea comerțului exterior în semestrul doi, ceea ce a influențat pozitiv, îndeosebi, încasările administrate de Serviciul Vamal. Astfel, se estimează că acestea vor crește până la sfârșitul anului cu aproximativ 330,1 milioane de lei din TVA și din taxele de export.

Au fost aprobate și unele ajustări și redistribuiri între tipuri de granturi și alte venituri, în total cu o reducere de 1,6 milioane de lei.

Bancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Bugetul Moldovei-2016: salarii mari, probleme mari

Pe partea de cheltuieli, cele mai importante modificări țin de finanțarea autorităților publice. În special, este vorba de majorarea cu 224,3 milioane de lei a transferurilor către bugetul asigurărilor sociale de stat pentru ca instituția să-și poată acoperi deficitul bugetar. 

Suplimentar, pentru CNAS sunt alocate 13,1 mil. lei pentru îndemnizațiile paternale și alte 5,4 milioane de lei pentru plata ajutorului social și a ajutorului pentru perioada rece a anului.

Pentru bugetele locale a fost aprobată majorarea transferurilor din bugetul de stat cu 103,2 milioane de lei, sursele fiind destinate pentru nivelarea posibilităților financiare, achitarea datoriilor pentru lucrările capitale și pentru plata prestațiilor sociale.

Potrivit proiectului Legii bugetului de stat pentru 2016, veniturile vor constitui 29 641,6 milioane de lei, cheltuielile – 33 824,4 milioane de lei, iar deficitul – 4 182,8 milioane de lei.

Documentul urmează a fi adoptată de către Parlament.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0