Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Bugetul Moldovei-2016: salarii mari, probleme mari

© Sputnik / Evghenii PanasencoBancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești
Bancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Abonare
Cheltuielile de personal în acest an reprezintă aproape 22 la sută din totalul cheltuielilor din bugetul public naţional şi 8,6 la sită din PIB.

CHIŞINĂU, 16 aug – Sputnik. În 2016, cheltuielile de personal din bugetul de stat vor creşte cu 990 de milioane de lei şi vor constitui 11,52 de miliarde de lei. 

Această sumă reprezintă aproape 22 la sută din totalul cheltuielilor din bugetul public naţional şi 8,6 la sită din PIB. 

Potrivit Guvernului, în acest an, numărul unităţilor luat în calcul la estimarea cheltuielilor de personal constituie 199802 de unităţi, dintre care aproape 107 mii sunt din domeniul învăţământului. 

Creşterea cheltuielilor de personal cu 990 de milioane de lei faţă de anul trecut a avut loc din cauza majorării de salarii angajaţilor din sistemul bugetar, creării Centrului naţional de formare şi analiză, Centrului de criză pentru minori, Centrului Naţional de Cinematografie.

Bancnote cu nominalul de 50 și 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Unii angajaţi din Moldova au un salariu de aproape 800 de mii de lei pe lună

De asemenea, a fost majorat numărul de unităţi în judecătorii, procuratură, Serviciul Protecţie şi Pază de Stat, Oficiul Avocatului Poporului, Ministerul Tehnologiei Informaţionale şi Comunicaţiilor, Agenţia Naţională de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar, Agenţia de Transplant, a fost majorat numărul de consilieri de probaţiune în cadrul Ministerului Justiţiei. 

Cabinetul de Miniştri a aprobat, la începutul lunii august, un document care prevede îngheţarea efectivului de angajaţi în instituţiile din sistemul bugetar până la 1 ianuarie 2017.

„În total este vorba despre 4539 de unităţi vacante în instituţiile subordonate Guvernului. Se referă la toate sectoarele bugetare”, a declarat ministrul Finanţelor Octavian Armaşu.

Potrivit lui Armaşu, stoparea procesului de angajări în instituţiile subordonate Guvernului va aduce economii în bugetul de stat de 150 de milioane de lei. 

Ministrul a precizat că acţiunea este o condiţie înaintată de Fondul Monetar Internaţional. 

 

Fluxul de știri
0