Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Încă un tanc sovietic l-a speriat pe ministrul Apărării Șalaru

© Facebook / Григоре НовакТанк ИС-3 в Корнештах
Танк ИС-3 в Корнештах - Sputnik Moldova
Abonare
Demnitarii au încercat să demonteze de pe postament tancul IS-3 din raionul Ungheni și să-l transporte, afirmă ei, la Centrul de Cultură și Istorie Militară. Însă inițiatorii acțiunii, care așa și nu a avut loc, nu au fost în stare să explice cine le-a dat ordin să facă acest lucru.

CHIȘINĂU, 30 nov — Sputnik. Ministrul Apărării, Anatol Șalaru, a dispus să fie demontat de pe postament tancul IS-3, instalat în satul Cornești din raionul Ungheni ca monument al gloriei militare, a comunicat miercuri pentru corespondentul Sputnik Moldova deputatul în Parlamentul RM din partea socialiștilor, Ghennadi Mitriuk.

Potrivit acestuia, toată noaptea trecută el și colegii săi au stat de pază lângă tanc, după ce în ajun fuseseră informați despre intenția conducerii Ministerului Apărării.

„Miercuri dimineața la fața locului a sosit tehnica militară de la unitatea militară din Ungheni, precum și reprezentanți ai Centrului de Cultură și Istorie Militară din Chișinău. Aceștia au spus că au indicația de a demonta tancul de pe postament și a-l transporta la Centrul de Cultură și Istorie Militară", a spus Mitriuk.

Валерий Осталеп - Sputnik Moldova
Politică
Șalaru nu se va mulțumi doar cu un singur tanc

Acesta afirmă că, la rugămintea de a prezenta documentele care confirmă această dispoziție, precum și de a numi persoana care a emis acest ordin, cei sosiți de la Chișinău nu s-au conformat.

„Noi am depus o cerere la procuratura locală. Acum acolo are loc discuția cu reprezentantul Centrului de Cultură și Istorie Militară. Tehnica militară a plecat, probabil înapoi în unitate", a adăugat Mitriuk.

Ministerul Apărării în subordinea căruia se află conducerea Armatei Naționale și, respectiv, Centrul de Cultură și Istorie Militară, este condus de membrul partidului Liberal, Anatol Șalaru, care are studii medicale și este adeptul intrării Moldovei în componența României, susținător al NATO și adversarul apropierii țării noastre cu Rusia.

Шалару - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Iată cum va avea loc demiterea lui Anatol Șalaru

În septembrie 2015, la dispoziția lui Șalaru, tancul T-34 a fost dat jos de pe postament și evacuat de pe teritoriul brigăzii motorizate de infanterie „Ștefan cel Mare" din Chișinău. Șalaru îl predestinase ca exponat în muzeul „ocupației sovietice", însă tancul a devenit parte a expoziției tehnicii militare la Centrul de Cultură și Istorie Militară din Chișinău.

IS-3 este un tanc sovietic elaborat în anii Marelui Război pentru Apărarea Patriei și a început a fi produs în serie abia în ultimii ani de război. Abrevierea IS înseamnă „Iosif Stalin", aceasta fiind denumirea oficială a seriilor de tancuri sovietice produse în anii 1943 — 1953.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0