Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Șase mii de locuitori au părăsit Alep, iar SUA și ONU nu și-au propus ajutorul

© AFP 2024 / Bulent KilicБеженцы из сирийского города Алеппо на сирийско-турецкой границе
Беженцы из сирийского города Алеппо на сирийско-турецкой границе - Sputnik Moldova
Abonare
Locuitorii pașnici din Alep au fost amplasați în centre umanitare pregătite din timp de autoritățile siriene, iar partea rusă și autoritățile orașului aduc aici produse alimentare, obiecte de primă necesitate și medicamente.

CHIȘINĂU, 30 nov — Sputnik. Peste 5,6 mii de locuitori pașnici, între care 2,8 mii de copii, au părăsit în timp de o zi raioanele din Alep controlate de insurgenți, cu sprijinul centrului rus de reconciliere, a declarat reprezentantul oficial al Ministerului Apărării al Rusiei, general-maiorul Igori Konașenkov.

"Ieri, 5629 de locuitori pașnici, inclusiv 2855 de copii, au fost evacuați din raioanele controlate de insurgenți în raioanele eliberate ale orașului, cu sprijinul Centrului rus de reconciliere", a spus acesta.

Боевик террористической группировки Джебхат ан-Нусра в Сирии. Архивное фото - Sputnik Moldova
Experții ruși au demonstrat: combatanții au aplicat arma chimică în Alep

Potrivit reprezentantului departamentului de apărare al Rusiei, toți au fost amplasați în centre umanitare pregătite din timp de autoritățile siriene, iar partea rusă și autoritățile orașului aduc aici produse alimentare, obiecte de primă necesitate și medicamente.

În afară de aceasta, funcționează și puncte suplimentare de acordare a ajutorului medical. Au mai fost organizate și 150 de bucătării de campanie, care activează nonstop, asigurând cu mâncare caldă toți locuitorii din sectoarele eliberate ale orașului.

În același timp, potrivit lui Konașenkov, SUA, Marea Britanie, Franța și ONU nu și-au exprimat deocamdată intenția de a acorda ajutorului umanitar pentru cei 90 de mii de locuitori din Alep, eliberați acum două zile.

El a atenționat asupra lipsei de reacție a secretarului general adjunct al ONU pentru probleme umanitare, Jan Egeland, dar și a reprezentanților SUA, Marii Britanie, Franței, Germaniei și a diverselor organizații internaționale, care "cereau insistent" în ultimele săptămâni admiterea coloanelor de automobile cu ajutor umanitar în raioanele de est ale orașului Alep, ocupate de insurgenți".

"Dar, după cum s-a dovedit, la două zile după ce 90 de mii de locuitori din Alep au fost eliberați de teroriști, nu există nici o ofertă de ajutor umanitar din partea reprezentantului special al ONU pentru Siria Staffan de Mistura, de la MAE ale Marii Britanii, Franței sau Departamentului de Stat al SUA", a spus Konașenkov.

Potrivit acestuia, anume acum, când nu mai sunt teroriști în cartierele eliberate, există toate condițiile pentru acordarea ajutorului umanitar. "Probabil, acest ajutor era destinat altor oameni, care locuiesc în raioanele de est ale orașului Alep", a mai adăugat reprezentantul Ministerului Apărării.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0