Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

UE forțează Ucraina să anuleze moratoriul la exportul de lemn brut

© Sputnik / Ghenadie VaculovschiTăierea stejarilor seculari din pădurea de lângă orașul Strășeni
Tăierea stejarilor seculari din pădurea de lângă orașul Strășeni - Sputnik Moldova
Abonare
În timp ce statele din Europa Occidentală își protejează ariile forestiere, Ucraina este forțată de UE să renunțe la moratoriul asupra exportului de lemn neprelucrat.

CHIȘINĂU, 30 nov — Sputnik. În Rada Supremă de la Kiev urmează să fie puse în discuție noile condiții de export în Uniunea Europeană a masei lemnoase. Anularea moratoriului la exportul de lemn neprelucrat a fost cerută de UE, aceasta fiind și una dintre condițiile oferirii următoarei tranșe de ajutor financiar, scrie portalul Novâi Den.

Potrivit publicației, la 9 aprilie 2015, legislativul ucrainean a adoptat o lege prin care a interzis export de lemn neprelucrat pe o perioadă de zece ani.

Tăierea stejarilor seculari din pădurea de lângă orașul Strășeni - Sputnik Moldova
Republica Moldova
În Moldova stejarii seculari sunt tăiați cu voie de la autorități

Autoritățile ucrainene au promis Uniunii Europene că vor anula acest moratoriu în decurs de câteva săptămâni. O astfel de informație a fost făcută publică de președintele Petro Poroșenko. Cu toate acestea, deputații resping orice posibilitate de aprobare a reluării exportului lemnului brut din Ucraina.

Reprezentanții companiilor europene afirmă că introducerea acestui moratoriu contravine acordului de liber schimb între Ucraina și UE.

Pentru a înăspri presiunile asupra autorităților ucrainene, europenii au inclus cerințele sale de anulare a exportului de masa lemnoase în condițiile oferirii celei de-a doua și a treia tranșe a ajutorului financiar oferit de UE, în sumă de 1,2 miliarde euro.

Prelucrarea masei lemnoase în Ucraina (în locul exportului) are o contribuție semnificativă la economia țării, oferind posibilitatea creșterii veniturilor în buget. După introducerea moratoriului, în primele nouă luni ale anului 2016, veniturile acestui segment al economiei ucrainene s-au majorat datorită exporturilor de marfă finită cu 4 la sută — până la 863 de milioane de dolari, din contul vânzării mărfurilor cu valoare adăugată ridicată.

Skogsbruk i Ryssland - Sputnik Moldova
Jumătate din tăierile de păduri în România sunt ilegale

În opinia experților fără acest moratoriu veniturile de pe urma exportului lemnului prelucrat se vor reduce, pentru că prețurile la lemnul brut continuă să scadă.

Pădurile din Carpații ucraineni sunt pe cale de dispariție, iar țara riscă să se confrunte cu o catastrofă ecologică de proporții, afirmă ecologii.

Consiliul regional din Transcarpatia afirmă că în ultimii doi ani a crescut volumul de lemn tăiat ilegal, destinat exportului în UE.

În timp ce europenii își protejează pădurile, în Polonia, Slovacia și România pădurile sunt tăiate masiv. În România, spre exemplu, tăierea masivă a pădurilor a fost echivalată cu un pericol pentru siguranța națională. În Suedia și Germania pentru tăierea unui copac sunt consultate mai multe comisii, care solicită permisiunea localnicilor. În Ucraina sunt defrișate anual, fără niciun control, în jur de 300 de mii de hectare de pădure.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0