Jumătate din tăierile de păduri în România sunt ilegale

© Sputnik / Valerij Sjustov / Trecere la banca de fotografiiSkogsbruk i Ryssland
Skogsbruk i Ryssland - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Datele din ultimii ani arată clar că România se transformă din ţară producătoare, într-un furnizor de resurse naturale.

Chişinău, 24 oct – Sputnik. Organizaţia de mediu Environmental Investigation Agency US (EIA) arată într-un raport publicat miercuri că cel puțin 50 la sută din tăierile de păduri din România sunt ilegale. Iar beneficiarul acestor defrişări ilegale pare să fie compania austriacă Schweighofer.

Potrivit directorului executiv al EIA, Alexander von Bismark, „Schweighofer este una din cele mai mari companii din sectorul lemnului din Europa și din păcate un factor major în defrișările ilegale din România", citează ziuanews.ro.

米国、100歳の夫が妻を斧で殺害し、自殺 - Sputnik Moldova
După despăduriri, începe descreierarea României

Raportul EIA arată, de asemenea, că Schweighofer a provocat pierderi masive industriei mobilei din România prin creșterea prețurilor și preluarea stocurilor de cherestea. Astfel, dacă în 2004 România a exportat produse din lemn în valoare de aproximativ un miliard de dolari, în 2014 cifra a crescut până la 2,5 miliarde de dolari. În schimb, exporturile de mobilă se cifrau, în 2004, la 762 de milioane de dolari, iar în 2014 au scăzut la 628 de milioane de dolari. „Aceste cifre scot în evidență transformarea României dintre-o economie cu tradiție în realizarea de produse manufacturate într-un furnizor de resurse naturale", arată raportul EIA.

Holzindustrie Schweighofer a respins acuzațiile formulate de EIA, subliniind că este adepta prelucrării responsabile a lemnului. „Tăierile ilegale de lemn afectează grav pădurile, precum și întreaga industrie de prelucrare a lemnului, astfel că este în interesul tuturor să promovăm sustenabilitatea, să avem un sistem riguros și eficient de control al originii lemnului și să prelucrăm doar lemn cu documente complete și corecte, care respectă toate reglementările din România și din Uniunea Europeană", se arată într-un comunicat de presă al companiei austriece, citat de publicaţie.

Compania austriacă Holzindustrie Schweighofer este prezentă în România din 2002.

Fluxul de știri
0