Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce urmări ar putea avea pentru Moldova diminuarea transferurilor băneşti

© Sputnik / Evgheni PanasencoБанк
Банк - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, volumul mijloacelor bănești transferate în Moldova din străinătate continuă să scadă. Ţara a atins cel mai redus nivel din ultimii ani la acest indice.

CHIȘINĂU, 29 iul — Sputnik. Fluxul transferurilor bănești continuă să scadă. Conform totalurilor pe luna iunie 2016, volumul mijloacelor băneşti de peste hotare care au ajuns în băncile moldovenești pe numele persoanelor fizice a atins suma de 98,14 milioane de dolari SUA, ceea ce reprezintă cu 11,9% mai puțin decât în perioada respectivă a anului trecut.

Banca Națională a Moldovei (BNM) informează că în perioada de referință fluctuațiile cursului de schimb al valutelor originale față de dolarul SUA au contribuit la reducerea generală a transferurilor cu 2,1 puncte procentuale.

Банк - Sputnik Moldova
Transferurile băneşti din străinătate în continuă scădere. Există o explicaţie

Pe piața valutară domină euro, dolarul SUA și rubla rusească.

Experții au constatat că în Moldova situația privind „investițiile din partea gastarbeiterilor" nu este una prea optimistă. Dacă în anul 2014 moldovenii plecați peste hotare trimiteau acasă peste 1 miliard 600 de milioane de dolari, în anul 2015 suma nu a mai fost atât de „frumoasă", atingând doar 1 miliard 129 milioane de dolari.

Funcționari din cadrul BNM subliniază că transferurile bănești de peste hotare pe numele persoanelor fizice nu se constituie doar din transferurile gastarbeiterilor, ci includ totodată și alte transferuri valutare: pensii, salarii ș. a.

În comentariul său pentru agenția Sputnik, expertul în economie Viorel Gârbu a menționat că transferurile de peste hotare reprezintă factorul principal al creșterii economice a Moldovei și de susţinere al mediului economic al țării.

„Moldova s-a dezvoltat în fond pe contul remitențelor. Cheltuielile populației creșteau, iar împreună cu ele creștea și economia țării. Dacă această dinamică negativă se va menține, ţara riscă să ajungă la un nivel economic mai jos decât cel de astăzi", a spus Gârbu.

Un alt expert, Galina Șelari, director executiv al Centrului de Cercetări Strategice și Reforme, susține că scăderea remitențelor este legată în temei de criza din țările în care muncesc cetățenii Moldovei.

Șelari a adăugat că experții FMI au efectuat o analiză minuțioasă a proceselor migraționale din Moldova, fapt care a confirmat că fluxul transferurilor bănești nu poate fi veșnic. „Iată că ne-am și ciocnit de situația despre care am fost avertizați", a conchis Galina Șelari.

Fluxul de știri
0