Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Harunjen: furturile de la BEM au început înainte de Șor

© Sputnik / Rodion ProcaBanca de economii
Banca de economii - Sputnik Moldova
Abonare
Până la obținerea pachetului majoritar de acțiuni la BEM de către Ilan Șor, din bancă au dispărut un miliard de dolari.

CHIȘINĂU, 29 nov – Sputnik. Deputații moldoveni au organizat, la finele săptămânii trecute, audieri cu privire la frauda din sistemul bancar al Republicii Moldova. La întrebările parlamentarilor au fost invitați să răspundă  procurorul general interimar, Eduard Harunjen, și guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea.

Potrivit procurorului general interimar, după obținerea controlului asupra Băncii de Economii, echipa investitorilor privați, inclusiv Ilan Șor, a analizat situația financiară a băncii și a identificat ”pierderi” de aproximativ 1 miliard de dolari, stabilite în anii precedenți.

Эдуард Харунжен - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Harunjen: Șor lucrează cu ancheta și contribuie la investigarea fraudei bancare

”Această sumă a căzut ca o povară pentru noii proprietari ai pachetului de control și a inclus în sine creditele neîntoarse, negarantate și neperformante acumulate pe parcursul anilor, dar și alte pierderi de fonduri”, a declarat procurorul.

Cauzele penale legate de aceste pierderi, potrivit lui Harunjen, vizează perioada începând cu anul 2007.

Ancheta investighează sutele de cazuri de credite neperformante, precum și acțiunile administrației Băncii de Economii în persoana grupului Gacichevici, perioadă anterioară preluării controlului asupra băncii de către proprietarii privați ai acțiunilor.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0