CHIȘINĂU, 29 nov – Sputnik. Oamenii legii au reținut pentru 72 de ore trei persoane cu vârste de 41, 57 și respectiv 75 de ani, domiciliați în comuna Trușeni și orașul Strășeni, care au organizat o schemă frauduloasă de delapidare a loturilor de teren ce aparțin administrației publice locale a comunei Trușeni.
În urma investigațiilor, ofițerii Direcției investigare fraude economice a Inspectoratului Național de Investigații în comun cu Procuratura sectorului Buiucani din capitală, au stabilit că unul dintre suspecți a fost primar în comuna Trușeni în perioada anilor 1999-2011.
Potrivit Poliției, acesta, împreună cu alte persoane din cadrul ÎS Cadastru și a unei întreprinderi specializate în geodezie, în complicitate cu mai multe persoane fizice au organizat și înființat o schemă frauduloasă de delapidare a loturilor de teren ce aparțin administrației publice locale a comunei Trușeni.
Loturile de teren erau comercializate prin intermediul persoanelor terțe, la prețul de circa 10-15 mii de dolari pentru un lot, prejudiciind astfel în proporții deosebit de mari, interesele economice ale statului.
Aceștia identificau loturile de teren din comuna Trușeni, după care le comercializau ilegal persoanelor care doreau să le obțină pentru ași construi case de locuit, iar în acte indicau că le-au fost atribuite gratuit în baza unor decizii sau contracte false.
”Pentru conferirea legalității, unul dintre suspecți perfecta dosarul tehnic al imobilului, în temeiul deciziei false și în lipsa beneficiarului după care întocmeau dosarul tehnic al imobilului, acesta fiind prezentat către ÎS „Cadastru” pentru înregistrare”, se arată într-un comunicat al IGP.
La 26 noiembrie curent oamenii legii au efectuat cinci percheziții la domiciliile și oficiile suspecților unde au depistat și ridicat extrase din decizii false a consiliului comunei Trușeni, din diferite perioade, atât în original cât și copii, file curate format A4 pe care conțineau ștampilele cu impresiune cooperativa „Cadastr” (de tip vechi), contracte de vânzare cumpărare a loturilor de teren, necompletate, pe care erau aplicate doar ștampila primăriei Trușeni și semnătura vânzătorului.
Ulterior, interesul personal a fost stabilit prin identificarea înscrisurilor olografice cu indicarea numerelor cadastrale și suprafeței terenurilor ce urmau a fi înstrăinate, seturi cu modele tipizate de acte cu referință la anii 1993-1999, în care doar urmau a fi indicate datele persoanelor interpuse și datele de identificare a numărului și suprafețelor loturilor destinate înstrăinării.
De asemenea, au fost depistate și recipise privind obligațiunile cumpărătorilor față de funcționarii primăriei Trușeni urmare a procurării ilegale a loturilor de teren, ștampile a întreprinderilor lichidate/reorganizate. Pe marginea acestui caz a fost inițiată o cauză penală. Dacă se va demonstra vinovăția lor, ei riscă o pedeapsă cu închisoare pe un termen până la 15 ani.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>