Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Nereguli la "Moldosilva": construcţii neautorizate şi terenuri ocupate ilegal

© Sputnik / Rodion ProcaPadure
Padure - Sputnik Moldova
Abonare
Curtea de Conturi constată lacune majore în gestionarea fondului forestier, ia situaţia rămâne neschimbată de-a lungul anilor.

CHIŞINĂU, 3 apr — Sputnik. Misiunea de audit a Curţii de Conturi a constatat că numeroasele nereguli identificate anterior la Agenția "Moldosilva" nu au fost remediate, iar situația în domeniul gestionării economico-financiare în domeniul silviculturii continuă să se agraveze. În principal, aceasta se întâmplă din cauza managementul instituțional, corporativ și financiar defectuos.

Astfel, neînregistrarea drepturilor de proprietate asupra terenurilor fondului forestier a generat existența unui șir de litigii. Iar lipsa controlului managerial adecvat din partea administrației întreprinderii pentru silvicultură asupra gestionării fondului forestier de stat a condiționat utilizarea neautorizată a terenurilor fondului forestier.

Astfel, potrivit misiunii de audit, din cauza neînregistrarea drepturilor de proprietate asupra terenurilor fondului forestier, au fost înregistrate litigii asupra a peste 195 de hectare de terenuri, iar în jur de 180 de hectare au fost ocupate nelegitim de către persoane fizice și juridice.

„Curtea de Conturi a depistat multiple abateri la capitolul utilizării fondului forestier în scopuri de gospodărire cinegetică și de recreere. Până la moment nu au fost efectuate modificările de rigoare a cuantumului plății de arendă, acesta rămânând a fi neschimbat din anul 2008, în sumă de 315 lei/ha pentru terenurile arendate în scopuri de gospodărire cinegetică și 4025 lei/ha pentru terenurile arendate în scopuri de recreere", se menţionează într-un comunicat al instituţiei.

米国、100歳の夫が妻を斧で殺害し、自殺 - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Câte păduri vor mai fi tăiate în Moldova, până vor fi interzise defrișările

Din totalul de 694 contracte de arendă a terenurilor forestiere, 204 contracte cu suprafața totală de 2392,5 ha (33,9% din totalul terenurilor arendate) nu sânt înregistrate la oficiile cadastrale. Agenția "Moldosilva" nu a încheiat contracte de arendă cu deținătorii de tabere de vacanță și instituțiile de menire socială și curativă, amplasate pe terenurile fondului forestier, care ocupă o suprafață totală de 22,7 ha.

Agenția a transmis în arendă terenuri forestiere în scopuri de gospodărire cinegetică (48 de contracte, 5383,03 ha), fără acordul autorității centrale abilitate cu gestiunea resurselor naturale și protecția mediului înconjurător.

Agenţia nu a soluţionat, de asemenea, problema identificării tuturor construcțiilor neautorizate, edificate pe terenurile fondului forestier arendate. Nu este clar dacă toate aceste construcții corespund rigorilor normative privind „construcții ușor demontabile", întrucât o parte din ele au fundament sau piloni din beton, fiind solid legate de pământ, construcția propriu-zisă fiind însă din lemn.

Fluxul de știri
0