Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

28 decembrie, data limită când Dodon trebuie să preia mandatul de președinte

© Sputnik / Miroslav RotariИгорь Додон
Игорь Додон - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit Constituției Republicii Moldova, candidatul a cărui alegere a fost validată depune jurământul în faţa Parlamentului şi a Curţii Constituţionale, cel târziu la 45 de zile după alegeri.

CHIȘINĂU, 28 nov – Sputnik. Curtea Constituțională se pregătește de validarea sau invalidarea mandatului de președinte al Republicii Moldova. Săptămâna aceasta, la 1 decembrie, expiră termenul legal de 10 zile de la primirea actelor de la Comisia Electorală Centrală.

Comisia Electorală Centrală a depus, la 21 noiembrie, la Curtea Constituțională, pachetul de documente cu  privire la totalizarea alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, care s-au desfășurat în două tururi de scrutin, la 30 octombrie și 13 noiembrie. Comisia a prezentat Curţii Constituționale, în vederea confirmării rezultatelor alegerilor și validării mandatului de Președinte al Republicii Moldova, procesul-verbal privind totalizarea rezultatelor celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor Președintelui Republicii Moldova și raportul Comisiei Electorale Centrale cu privire la rezultatele alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 30 octombrie.

Конституционный суд - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Curtea Constituțională examinează legalitatea alegerilor prezidențiale

Totuși, potrivit legislației, Curtea ar putea să examineze mai târziu de cele 10 zile documentele prezentate de CEC, dacă nu va exista o soluţionare definitivă de către instanţele de judecată a contestaţiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislaţie.

Curtea Constituţională va confirmă sau infirmă, printr-un aviz, legalitatea alegerilor.

Potrivit Constituției Republicii Moldova, candidatul a cărui alegere a fost validată depune jurământul în faţa Parlamentului şi a Curţii Constituţionale, cel târziu la 45 de zile după alegeri, adică la 28 decembrie 2016.

Socialistul Igor Dodon a fost ales președinte al Republicii Moldova în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 13 noiembrie.

Din ziua depunerii jurământului începe efectiv exerciţiul mandatului de preşedinte al Republicii Moldova. Mandatul președintelui durează patru ani. Șeful statului își exercită mandatul până la depunerea jurământului de către președintele nou ales. Mandatul președintelui Republicii Moldova poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0