Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Curtea Constituțională examinează legalitatea alegerilor prezidențiale

© Sputnik / Miroslav RotariКонституционный суд
Конституционный суд - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
CEC a prezentat Curţii Constituționale procesul-verbal privind totalizarea rezultatelor celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor Președintelui Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 21 nov – Sputnik. Comisia Electorală Centrală a depus luni, la Curtea Constituțională, pachetul de documente cu  privire la totalizarea alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, care s-au desfășurat în două tururi de scrutin, la 30 octombrie și 13 noiembrie.

Comisia a prezentat Curţii Constituționale, în vederea confirmării rezultatelor alegerilor și validării mandatului de Președinte al Republicii Moldova, procesul-verbal privind totalizarea rezultatelor celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor Președintelui Republicii Moldova și raportul Comisiei Electorale Centrale cu privire la rezultatele alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 30 octombrie.

În termen de 10 zile de la primirea actelor de la Comisia Electorală Centrală, dar nu mai devreme de soluţionarea definitivă de către instanţele de judecată a contestaţiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislaţie, Curtea Constituţională confirmă sau infirmă, printr-un aviz, legalitatea alegerilor.

Выборы президента 2016 второй тур - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Când va începe mandatul de președinte al Moldovei pentru Igor Dodon

”Data la care Curtea Constituțională se va întruni în ședință pentru a confirma sau infirma rezultatele scrutinului deocamdată, nu a fost stabilită”, a declarat pentru Sputnik serviciul de presă al CC.

Socialistul Igor Dodon a fost ales președinte al Republicii Moldova în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 13 noiembrie. Vineri, 18 noiembrie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a totalizat rezultatele alegerilor prezidențiale din Moldova.

Potrivit Constituției Republicii Moldova, candidatul a cărui alegere a fost validată depune jurământul în faţa Parlamentului şi a Curţii Constituţionale, cel târziu la 45 de zile după alegeri.

Igor Dodon va rosti următorul jurământ în fața deputaților și a membrilor Curții Constituționale: ”Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea propăşirii Republicii Moldova, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a Moldovei”.

Din ziua depunerii jurământului începe efectiv exerciţiul mandatului de preşedinte al Republicii Moldova. Mandatul președintelui durează patru ani. Șeful statului își exercită mandatul până la depunerea jurământului de către președintele nou ales. Mandatul președintelui Republicii Moldova poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0