Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Liderul cubanez Fidel Castro a murit

© Sputnik / Владимир Родионов / Accesați arhiva multimediaФидель Кастро
Фидель Кастро - Sputnik Moldova
Abonare
Fidel Castro, pe numele său complet Fidel Alejandro Castro Ruz a fost un revoluționar cubanez care a participat la răsturnarea dictaturii lui Fulgencio Batista și transformarea Cubei în primul stat comunist din emisfera vestică.

CHIȘINĂU, 26 nov — Sputnik. Liderul cubanez Fidel Castro a murit la vârsta de 90 de ani, transmite sâmbătă dimineaţa agenţia EFE, care îl citează pe fratele său, actualul preşedinte, Raul Castro, într-o alocuţiune la televiziunea de stat.

Fidel Castro, pe numele său complet Fidel Alejandro Castro Ruz a fost un revoluționar cubanez care a participat la răsturnarea dictaturii lui Fulgencio Batista și transformarea Cubei în primul stat comunist din emisfera vestică. A deținut titlul de premier până în 1976, când a devenit președintele Consiliului Statului și Consiliului Miniștrilor. Fidel Castro Ruz a fost prim-secretar al Partidului Comunist Cubanez (PCC) de la formarea sa în 1965. Fratele său, Raúl, a devenit succesorul lui Fidel Castro în 2008.

Застава Кубе - Sputnik Moldova
După 54 de ani, Cuba a numit un nou ambasador în Statele Unite

Fidel Castro este unul dintre cei mai „vânați” oameni din istorie, asupra vieții sale fiind comise numeroase atentate, toate soldate cu eșec. Fabián Escalante⁠(es), fostul șef al serviciilor de contrainteligență ale Cubei, cel care a fost împuternicit cu protejarea lui Fidel Castro pe durata celor 49 de ani cât s-a aflat la putere, a estimat numărul atentatelor la viața lui Castro la 638. În 2006 pe acest subiect a fost produs un film documentar britanic intitulat ”638 Ways to Kill Castro”.

Fidel Castro deține Recordul Guinness pentru cel mai lung discurs ținut la ONU, cu o durată de 4 ore și 29 de minute, în data de 29 septembrie 1960. Cel mai lung discurs al său în Cuba, a durat 7 ore și 10 minute, în anul 1986, în Havana, la cel de-al III-lea Congres al Partidului Comunist.

Pe 19 februarie 2008, Fidel Castro a declarat oficial că renunță la putere. În august 2006, în urma unei intervenții chirurgicale, cedase deja, cu titlu interimar, atribuțiile sale fratelui său, Raul.

Fluxul de știri
0