Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Creierul nostru funcţionează mult mai bine pe perioada iernii

© Fotolia / Andrea DantiРабота мозга
Работа мозга - Sputnik Moldova
Abonare
Iarna este aceea perioadă a anului când încep să reapară schimbările emoţionale şi scăderea nivelului de energie.

CHIȘINĂU, 26 nov – Sputnik. Toată lumea ştie cum sunt unele persoane afectate de iarnă. Starea lor de spirit este proastă, aceştia sunt mult mai depresivi şi uneori tind să gândească mult mai greu. Însă, cercetătorii tind să contrazică aceste afirmaţii. Noile studii schimbă presupunerile populare despre schimbările psihologice din timpul iernii. Aceştia consideră că anotimpurile ar trebui privite mult mai optimist. 

Deşi vremea este friguroasă şi întunecată, ultimele cercetări afirmă că oamenii  se descurcă mult mai bine în aceste situaţii decât cred, atât ca stare de spirit, cât şi ca funcţionalitate a creierului, potrivit descoperă.ro.

Primul studiu este reprezentat de o investigaţie masivă publicată recent în revista Clinical Psychological Science în care au fost implicaţi 34.294 de aulţi din Statele Unite ale Americii. Studiul s-a bazat pe înrăutăţirea simptomelor depresiei în timpul iernii. 

Principalul cercetător, profesorul Steven LoBello, din cadrul Universităţii Auburn, le-a cerut participanţilor să completeze chestionare despre simptomele lor de depresie din săptămânile trecute. Toţi participanţii au completat chestionarul în momente diferite ale anului, fapt ce le-a permis cercetătorilor să analizeze cum gândesc oamenii în timpul fiecărui anotimp.

Дорогомиловский рынок - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Îţi plac bananele. Ce se întâmplă cu creierul atunci când consumi acest produs

Rezultate nu au dovedit nicio diferenţă în ceea ce priveşte înrăutăţirea sau îmbunătăţirea simptomelor în anumite anotimpuri. De asemenea, zona în care se aflau şi expunerea la lumina solară nu au influenţat starea de spirit a participanţilor.

Ipoteza conform căreia funcţiile mintale sunt îmbunătăţite în timpul iernii a apărut încă din 1990. Atunci, cercetătorii de la Universitatea din Tromso, Norvegia, au testat 62 de participanţi pe care i-au supus unor teste mintale în timpul iernii şi au fost repetate şi în timpul verii. 

În timpul iernii, participanţii au obţinut calificative mult mai bune în timpul a două teste ce vizau timpul de reacţie, de asemenea au prezentat o îmbunătăţire a controlului mintal.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0