Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pentru reanimarea Nistrului vor trebui zeci de tone de pește

© Sputnik / Евгений Биятов / Accesați arhiva multimediaРыба
Рыба - Sputnik Moldova
Abonare
Serviciul Piscicol al Moldovei recunoaște că în râul Nistru s-a creat o situație dramatică din cauza cantității mici de pește.

CHIȘINĂU, 25 nov — Sputnik. Populația de cosaș, carp și crap chinezesc din râul Nistru și a lacului de acumulare Costești-Stânca va fi majorată considerabil. Pentru prima dată după o întrerupere de trei ani, Serviciul Piscicol întreprinde măsuri populare a acestor bazine. Lucrările au început deja pe râul Nistru. Se preconizează că până la sfârșitul anului în râu vor ajunge 39 de tone de puiet.

"Pentru acest an sunt suficiente 39 de tone de pește. Dar această muncă trebuie continuată și în anii care vin. Dacă popularea cu pește se va face în același volum, va fi foarte bine pentru restabilirea faunei râului", a menționat vicedirectorul Serviciului Piscicol Valentin Vieru.

Eliberarea puietului de pește în lacul Dubăsari - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ministrul Valeriu Munteanu a uimit pescarii din Moldova

Funcționarul a recunoscut că în ultimii ani s-a observat o reducere dramatică a populației de pește în Nistru.

În opinia lui Vieru, cauzele principale ale acestui fenomen sunt braconajul și pescuitul industrial care nu au beneficiat de un control suficient în ultimul timp. Pentru a completa deficitul de pește în arterele acvatice, departamentul de profil a încheiat un contract cu compania care gestionează lacul de la Gura-Bâcului, raionul Anenii Noi. Zilnic, se iau câte trei tone de puiet din lacul Gura-Bâcului, fiind transportat pe malul Nistrului pentru a i se da drumul în râu. Popularea are loc la o anumită temperatură a aerului.

"Temperatura trebuie să fi joasă — zero, minus un grad. Aceasta este temperatura optimală pentru pește. Noi sortăm peștele pe speciei pentru a evalua corect cantitatea", a menționat inspectorul principal al Serviciului Piscicol Vasile Drozdovschi.

Pentru popularea râurilor Nistru și Prut cu puiet, statul a alocat în acest an un milion 290 de mii de lei.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0