Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Pavel Filip: toți părtașii la crimă trebuie să plătească

© Sputnik / Мирослав РотарьПавел Филип
Павел Филип - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul moldovean Pavel Filip notează pe pagina sa de Facebook că a solicitat verificarea calității produselor alimentare la toate instituţiile de învăţământ din țară. El a calificat drept crimă faptul că viețile copiilor și ale tinerilor au fost puse în pericol.

CHIȘINĂU, 25 noiembrie — Sputnik. Prim-ministrul subliniază că a luat decizia respectivă ca urmare a cazurilor depistate de anchetatorii anticorupție privind licitațiile trucate și furnizarea de către unii agenți economici a alimentelor alterate în unele instituții educaționale.

„Este o adevărată crimă să pui în pericol viața atâtor copii și tineri. De aceea toți cei care au fost părtași la asemenea lucruri trebuie să plătească", se spune în mesajul șefului Guvernului.

El a dat asigurări că executivul va urmări ca toți cei implicați în această schemă criminală să răspundă în fața legii.

„În acest moment însă urgența este să ne asigurăm că sănătatea copiilor și a tinerilor este înafara oricărui pericol", a conchis premierul Filip.

Douăzeci şi trei de persoane sunt suspectate într-un dosar de aranjare a unor licitaţii privind achiziţionarea produselor alimentare pentru şcolile şi grădiniţele din Chișinău. Dintre acestea, 18 au fost reţinute pentru 72 de ore şi escortate la sediul CNA pentru audieri.

Dorin Chirtoacă - Sputnik Moldova
Societate
Vezi cum a „reacționat" Chirtoacă la scandalul alimentar din Chișinău

În dosar sunt vizaţi atât funcţionari ai direcţiilor municipale de educaţie din cadrul Primăriei municipiului Chişinău, cât şi reprezentanţi ai unor agenţi economici.

Potrivit datelor anchetei, procesul de achiziţii publice avea loc cu abateri grave de la legislaţie, prin favorizarea unor agenţi economici. Schema funcţiona în felul următor: pentru semnarea contractelor de achiziţie, factorii de decizie ai direcţiilor se înţelegeau cu un grup de agenţi economici să majoreze preţurile ofertelor, astfel încât să fie desemnate câştigătoare ofertele mai scumpe. Sau, prin înţelegere prealabilă, la licitaţie participau mai mulţi operatori economici, cu diferite oferte de preţ, dar care aveau acelaşi fondator. Pentru favorizare, agenţii economici achitau funcţionarilor publici, lunar sau pentru fiecare licitaţie în parte, anumite sume de bani.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0