Federațiile internaționale ale jurnaliștilor susțin echipa Sputnik

© Sputnik / Владимир Трефилов / Accesați arhiva multimediaЛоготип международного информационного бренда "Спутник"
Логотип международного информационного бренда Спутник - Sputnik Moldova
Abonare
După adoptarea rezoluției, Agenția de Presă și Radio Sputnik a făcut apel către organizațiile europene și americane care militează pentru libertatea presei, că să întreprindă măsurile necesare pentru prevenirea eventualelor consecințe ale rezoluției.

CHIȘINĂU, 25 nov — Sputnik. Agenția de Presă și Radio Sputnik este susținută de Federația Internațională și cea Europeană a Jurnaliștilor (FIJ/FEJ,), după ce la 23 noiembrie Parlamentul European a adoptat rezoluția „Comunicarea strategică a UE pentru contracararea propagandei părților terțe împotriva sa".

Журналисты на фоне экрана с логотипом агентства Sputnik в пресс-центре Восточного экономического форума - Sputnik Moldova
Politică
Sputnik îndeamnă UE să nu admită cenzura de stat

Rezoluția care are drept scop limitarea libertății de exprimare în UE și care se referă la activitatea unor mass-media ca Sputnik, a fost supusă criticii de două organizații internaționale de profil. Sputnik a primit scrisori de susținere în acest sens din partea președintelui federației Internaționale a Jurnaliștilor, Philippe Leroux, și a secretarului general al Federației Europene a Jurnaliștilor, Ricardo Gutierrez.

După adoptarea rezoluției, Agenția de Presă și Radio Sputnik a făcut apel către organizațiile europene și americane care militează pentru libertatea presei, pentru a întreprinde măsurile necesare în vederea prevenirii eventualelor consecințe ale rezoluției.

Redactorul șef Margarita Simonean a semnat o scrisoare cu rugămintea de a se pune capăt atacurilor la libertatea cuvântului în UE, pe care a expediat-o mai multor organizații internaționale, inclusiv Organizația Națiunilor Unite, UNESCO, Reporteri fără Frontiere.

Secretarul general al Federației Europene a Jurnaliștilor, Ricardo Gutierrez, a calificat acțiunile Parlamentului European drept act de „demonizare și cenzură", precum și de eternizare a „războiului rece". În afară de aceasta, el a criticat faptul că mass-media rusești sunt comparate cu organizația teroristă SI (interzisă pe teritoriul FR). Ricardo Gutierrez a chemat UE, în numele comunităților profesionale mediatice care reprezintă circa 320000 de jurnaliști în 43 de țări europene, „să contribuie la popularizarea jurnalismului independent și a pluralismului mass-media".

Президент РФ В. Путин ответил на вопросы журналистов - Sputnik Moldova
Rusia
Putin despre rezoluția UE: vreau să felicit jurnaliștii de la Sputnik și RT

Comentând rezoluția, președintele Federației Internaționale a Jurnaliștilor, Philippe Leroux, a declarat: „În opinia mea, acestor mijloace de informare în masă trebuie să li se pună la dispoziție posibilitatea de a-și apăra poziția împotriva învinuirilor aduse de Parlamentul European. Am impresia că nimeni nu le-a oferit o asemenea posibilitate… Parlamentul European, precum și Federațiile Internațională și Europeană ale Jurnaliștilor apără libertatea de exprimare. Principalul principiu pe care se bazează libertatea de exprimare este inviolabilitatea faptelor și posibilitatea de a comenta liber aceste fapte. Chiar dacă opinia nu ne este pe plac, acest principiu trebuie să prevaleze întotdeauna".

De menționat că pentru rezoluția Parlamentului European au votat doar 304 din cei 691 de deputați, iar 208 s-au abținut.

Sputnik (sputniknews.com) este o Agenție de Presă și Radio cu filiale multimedia în zeci de țări ale lumii. Sputnik dispune de site în peste 30 de limbi, emisie radio digitală și analogică, aplicații mobile și conturi pe rețelele de socializare. Abonații Sputnik beneficiază de știri în limbile engleză, arabă, spaniolă și chineză, 24 de ore din 24.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0