Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Parlamentul UE a stopat negocierile privind aderarea Turciei la Comunitate

© Sputnik / Ирина Калашникова / Trecere la banca de fotografiiParlamentul European
Parlamentul European - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Joi, în cadrul ședinței plenare, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care cheamă uniunea să stopeze negocierile cu Turcia privind aderarea acestei țări la UE.

CHIȘINĂU, 24 noiembrie — Sputnik. Pentru adoptarea rezoluției au votat 479 de deputați, 37 au votat împotrivă iar 107 s-au abținut. Drept motiv pentru suspendarea discuțiilor privind aderarea Turciei la UE a fost invocat comportamentul actualelor autorități de la Ankara.

Acum câteva zile, șefa diplomației europene Federica Mogherini a declarat, în cadrul dezbaterilor în plenul Parlamentului UE, că relațiile dintre Turcia și comunitatea europeană au ajuns la o răscruce și că „trecerea de la vorbe la fapte în chestiunea pedepsei capitale va servi drept semnal că Turcia nu vrea să fie membru al familiei europene, nici a Consiliului Europei și nici a Uniunii Europene".

Miercuri, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat înainte de adoptarea acestei rezoluții că eventuala ei adoptare nu are nicio importanță pentru Ankara.

Президент РФ Владимир Путин (справа) и президент Турции Реджеп Эрдоган - Sputnik Moldova
Erdogan: de ce Turcia nu ar deveni membru OSC

Anterior, Federica Mogherini și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu discuțiile despre stoparea negocierilor între UE și Turcia privind aderarea la comunitate. Aceasta s-a referit la posibila introducere a pedepsei capitale în Turcia și la arestarea mai multor deputați turci, ceea ce este inadmisibil din perspectiva UE.

Turcia a semnat un acord de asociere cu instituțiile europene în 1963. În 1987 Turcia a depus cerere de aderare la comunitate. Însă negocierile privind aderarea la UE au început abia în 2005. Acestea au fost întrerupte în repetate rânduri din cauza disensiunilor dintre părți.

La etapa actuală rămân deschise 16 capitole dintre cele 35 din dosarul privind aderarea Turciei la UE.

În martie 2016, liderii țărilor membre ale UE au decis să relanseze aceste negocieri, în schimbul acordului Turciei de a contribui la reducerea fluxului de imigranți care tranzitează teritoriul turc în drum spre țările europene.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0